maandag 25 mei 2020
Homepage | inheemse vogels | Vreemde vogels……………!

Vreemde vogels……………!

Op onze praktijken in Ell en Diessen krijgen we regelmatig vragen van mensen die voor de hobby enkele kippen of bijzondere vogels houden. In de meeste gevallen sturen we deze door naar onze collega’s van de kleine huisdieren of naar de in-huis-Kippendokter (www.kippendokter.nl) .Vanuit onze sectiezaal kwam steeds vaker de vraag of het niet mogelijk zou zijn om deze voor ons “vreemde vogels” eens onder de loep te nemen. Het doel hiervan was niet zozeer om hier ons als praktijk meer in te specialiseren, wij zijn hier immers niet voor ingericht (met 5 liter vitamines kan een hobby houder jaren vooruit!), maar met de insteek of deze dieren ons iets kunnen vertellen waarmee we ons voordeel kunnen doen voor het bedrijfsmatig gehouden pluimvee.
Op dit verzoek hebben we prof. Dr. HC Gerry M. Dorrestein, Veterinair Patholoog, bereid gevonden om ons een dag mee te nemen in de sectietechnieken van bijzondere vogels. Gerry verricht zijn werkzaamheden bij het Nederlands Onderzoek Instituut voor Vogels en Bijzondere Dieren (www.noivbd.nl) en is tevens jaren lang als docent verbonden geweest aan de Universiteit Utrecht.

We begonnen bij de theorie als basis, waarna we sectie hebben verricht op vele bijzondere vogels. Maar…waarom gaat een dier eigenlijk dood? Dit komt in de basis neer op 3 mogelijkheden: gebrek aan zuurstof, gebrek aan energie (voer/water) of door een ziektekiem. Soms wordt bij dode vogels bloed in de darm gevonden en vaak wordt dit afgedaan als een bloederige darmontsteking. Pas als we verder gaan kijken door cellen te beoordelen (cytologie), ziet men dat de darmen zichzelf ‘opeten’ door een gebrek aan voer. Het resultaat: de darmvlokken gaan kapot en de onderliggende bloedvaten komen bloot te liggen met ernstig bloedverlies als gevolg. Dit zien we ook wel eens bij bedrijfsmatig gehouden patrijzen en/of fazanten.

In de sectiezaal demonstreerde Gerry hoe je sectie doet op een Triton Kaketoe. Het werken volgens een vast protocol is ook hier uiterst belangrijk, evenals het op de juiste manier verzamelen van monsters voor verder onderzoek. Na de demonstratie hebben we zelf het geleerde in de praktijk gebracht door sectie te verrichten op een diversiteit aan vogels: van eend, gouldamadine tot kaketoe. Het resultaat: een gouldamadine met een dysbacteriose en een grootte hoeveelheid Campylobacter, een blauwwang rosella met jicht en een nierontsteking, een agapornis cana met een vergrootte bijschildklier a.g.v. een chronisch kalk tekort. Dit waren slechts enkele van de interessante casussen die deze middag voorbij zijn gekomen. Al met al een innoverende dag waarbij diverse sectietechnieken naar voren zijn gekomen en het belang van het uitvoeren van cytologie als extra tool duidelijk is geworden. Wellicht dat dit laatste aanleiding is voor een vervolg!

bron:pluimveeweb.nl

Bekijk ook

Politie Haaksbergen vangt loslopende nandoe, maar eigenaar is nog spoorloos

HAAKSBERGEN – Aan de Eppenzolderveldweg in Haaksbergen is deze woensdag een nandoe gevonden. De politie ...

1 opmerking

 1. Ben blij dat er meer dierenartsen zijn die zich gaan specialiseren, al? Moeten deze wel oppassen? Dat het niet dezelfde kant opgaat?
  Als een spicialist uit Meppel ,of uit de achterhoek? Die zijn ,van hun specialisatie over gestapt naar de mensen ,hun voer te verkopen a la een prijs waar je van achter overvalt?
  Tot een dierenarts ,die alleen bezig was zijn eigen medicijnen te verkopen, ook België heeft deze spicialisten.
  Het vergt steeds meer kennis van dieren ?om een goede diagnose te stellen,dus chapeau ,als men liefde en tijd hier in steekt.
  En dan komen de verdiensten vanzelf ,als men goed is,
  Anders? Kan men net als de man uit meppel , een iedere vogel liefhebber en markt nog controleren, en afbranden😣

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *