maandag 21 oktober 2019
Homepage | uitheemse vogels | Vreemde vogels in het Grevelingenmeer

Vreemde vogels in het Grevelingenmeer

Zeeland en Zuid-Holland maken zich op voor een roze kerst. Er is namelijk een grote kolonie flamingo’s neergestreken in het Grevelingenmeer. “Het klinkt als de omgekeerde wereld, omdat alle vogels natuurlijk richting Afrika gaan”, zegt boswachter William van der Hulle van Staatsbosbeheer.

Maar heel gek is het ook niet dat deze flamingo’s voor de Nederlandse kust kiezen, want ze zitten nóg noordelijker.” Deze flamingofamilie, ruim vijftig exemplaren, broedt in Duitsland, net over de grens bij Groenlo. Omdat het zoete water daar ’s winters bevriest en Zeeuwse wateren juist zout zijn en open blijven, maken ze een trekbeweging naar de kust. “Het Grevelingenmeer is uitermate geschikt, waar ze veel voedsel zoals garnalen en kreeftjes kunnen vinden.”

Ze komen trouwens wel vaker langs, zegt Van der Hulle. Maar zo veel als dit jaar heeft de boswachter nog niet eerder gezien. “Het is een tropisch plaatje, met al die prachtige roze zuurstokken die boven het water uitsteken.” Ook natuurliefhebbers kunnen de flamingo’s bekijken. Van der Hulle: “Dat is het mooie van deze locatie. Sinds vorig jaar is deze plek ook ingericht met een uitkijktorentje. Ze zitten trouwens vaker aan de Goereese kant dan aan de Schouwse.”

Je hoeft de flamingo’s niet te voederen, zegt Van der Hulle. “Je verstoort de andere vogelsoorten die daar rusten. Bovendien komen ze hartstikke goed zelf aan eten. Dat is het mooie van die deltawateren; er is genoeg voedsel waar de flamingo’s zelf mee uit de voeten kunnen.”

bron:bnr.nl
foto: “Flamingos Laguna Colorada” by [ Valdiney Pimenta] – Commons wikimedia

Flamingo's in Zeeland een niet alledaags gezicht
Flamingo’s in Zeeland een niet alledaags gezicht

Bekijk ook

De beroemde parkietenman uit India (video)

Hij haalt regelmatig de wereldpers en komt voor in allerlei films. Maar hij voert dan ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *