zondag 5 juli 2020
Homepage | overige | Vragen aan de staatssecretaris over misstanden in de Nederlandse vogelhandel

Vragen aan de staatssecretaris over misstanden in de Nederlandse vogelhandel

09-05-2016
Vragen van het lid Wassenberg aan de staatssecretaris van Economische Zaken en de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over misstanden in de Nederlandse vogelhandel.

1. Wat is uw reactie op de uitzending van EenVandaag van 7 mei over de misstanden in de Nederlandse vogelhandel?

2.Wat is uw oordeel over het feit dat Nederland met jaarlijks 400 vogelmarkten een spilfunctie vormt in zowel de legale als illegale internationale handel in exotische vogels?

3. Wat is uw oordeel daarbij over het feit dat duizenden vogels onder de tafel worden verkocht aan particulieren, maar ook aan kleine dierentuinen in de wereld die het niet zo nauw nemen met de regelgeving?

4. Wat is uw oordeel over het feit dat de vogels die verhandeld worden vaak zijn gekweekt in slechte omstandigheden bij mensen thuis?

5.Deelt u de mening dat – doordat de vogelhandel vaak zwarte handel is, waardoor degelijke registratie ontbreekt of onvoldoende is, het dierenwelzijn van de vogels niet kan worden gewaarborgd? Zo ja, wat gaat u hier tegen doen? Zo nee, waarom niet?

6.Deelt u de mening dat het vervoer van vogels en het opsluiten van vogels in kleine kooitjes tijdens een vogelmarkt, zonder dat de dieren een mogelijkheid hebben om zich te verschuilen, een zeer negatieve invloed hebben op het welzijn van de dieren? Zo nee, hoe verklaart u dat veel van de aanwezige vogels op de beurzen er slecht aan toe zijn door stress en ziekte?

7. Wat is uw reactie op de constatering van de vogeldierenarts uit de uitzending dat op de vogelbeurzen alle bekende besmettelijke vogelziekten aanwezig zijn en dat de vogelbeurzen een serieuze bedreiging vormen voor de volksgezondheid?

8. Wat is uw reactie op het gegeven dat in de genoemde uitzending van EenVandaag de aanwezige dierenarts – op het moment dat deze door de dierenarts uit de uitzending wordt gewezen op een met papegaaienziekte besmette papegaai – weigert op te treden, hoewel papegaaienziekte een meldingsplichtige en besmettelijke ziekte is?

bron:

topheader

Bekijk ook

Online handel wilde dieren in Nederland niet altijd legaal

Samen met TRAFFIC, IFAW en Interpol deed het Wereld Natuur Fonds vorig jaar onderzoek naar ...

8 opmerkingen

 1. Het wordt tijd dat deze, zichzelf zo goed noemende, dierenarts eens goed gaat kijken naar zichzelf en zijn naaste familieleden voordat hij een oordeel uitspreekt over een liefhebberij waar de zorg voor het welzijn van vogels op een extreem hoog niveau staat.
  Dat hij zich gaat schamen over zijn generaliserende uitspraken.
  Zoals in elke handel en liefhebberij komen ook hier sporadisch missatnden voor, maar deze zijn in de laatste decennia vooral vanuit de vogelliefhebberij aangepakt en aanmerkelijk verbeterd.

  Ik ga mij niet verlagen tot vergelijkende gezondheidsrisico’s voor mensen die dagelijks op de loer liggen.
  Laat deze , zich diervriendelijke persoon noemende, man zich eens druk maken om meer relevante onderwerpen in plaats van het in het werk stellen van pogingen om een liefhebberij die zovelen plezier en dagelijkse zorg geeft, om zeep te helpen.

 2. Hopelijk en dat zal wel ,gaat de staatssecretaris.
  Niet af op een paar fantasten die hun eigen verhaal in elkaar draaien.
  En kijkt hij bij de door de overheid ingestelde NVWA.die regelmatig controles uitvoeren.op markten.
  Ook zal men ondertussen eens een keer af moeten vragen als men zulke berichten plaatst of er een grondig onderzoek is gedaan.of dat dit soort mensen iets schrijven om hun ideologie te verweeslijken.
  Dit komt nogal vaak voor bij Fantasten.

 3. Ja vervoer van vogels ,gaat niet in volière s
  Maar in kleinere kooien met water en voer.
  Een koe en een paard vervoer ook niet op hun weiland in de auto.
  Mensen vervoer je smorgens ook niet in een privé trein met eten en drinken.
  Wat wil de heer Opperman en Hooimeijer,hier mee zeggen.??
  Het vervoer niet goed geregeld??
  De staatssecretaris zal als het goed is informatie inwinnen bij zijn eigen NVWA.en niet bij deze duimzuigers,hooimeier en Opperman

 4. Beste

  Wat de uitzending betreft kan het niet zo zijn dat alles over een kant bekeken wordt, algemeen moet ik constateren dat het in het algemeen redelijk goed gaat met mijn collega kwekers maar helaas heb je in alles wat een mens doet wel rotte appels.

  Wat ik wel vindt als ik beurzen bezoek dat ik heel af en toe afvraag wat een bepaalde vogel die niet gezond lijkt te zijn op een beurs doet, hiervan vindt ik dat de vereniging verantwoordelijkheid zou moeten tonen in de vorm van een betere controle op de beurs en hun verantwoording moet nemen.

  Verder denk ik dat veel mede kwekers er alles aan doen om de vogels een zo prettig/gezond verblijf te geven.

 5. Ook is de vraag ,of de heer Hooimijer wel de goede conclusie heeft getrokken , of deze samen met de heer Opperman alleen uit waren van Hun eigen. Gelijk willen halen.
  De aanwezige dierenarts had namelijk een andere conclusie. Of trekt meneer hooimijer het niveau van Zijn collega in twijfel.
  Ook
  Gezien Hun uitspraken ,van vogels met gebroken poten ,en vleugels,en van duizenden euros onder de tafel ?.

 6. Vogelvriend
  Wat ik zo jammer vindt dat Een Vandaag zich heeft laten gebruiken door Hooimijer waardoor de uitzending een éénzijdig beeld geeft,wat eigenlijk volksverlakkerij is.De vorige vogelmarkt in Assen was hij undercover zo “vermomd” zodat hij leek op een lid van een bepaalde organisatie.Laat de staatssecretaris de hele opname maar is zien zou ik zeggen.

 7. Jacob Miedema

  Walgelijke vent die Hooimeijer. Op de duizenden vogels weet hij slechts mogelijk 1 “ziekte” vogel in beeld te brengen. Blaast het verhaal erg op en legt daarmee
  steeds een bom onder een prachtige vogelhobby.
  Vrijwel alle vogels worden op een goede manier aangeboden en zie ik eigenlijk nooit een zieke vogel zuren. Enkel eens een vogel die wat gestrest is. Zulke vogels kun je beter thuis houden.
  Hooimeijer wordt een vervelend mannetje die achterbaks te werk gaat en alles over 1 kant schuift.
  Hij vergeet de echte (meeste)vogelliefhebbers.

 8. Knap dat Dhr. Hooimeijer op het oog kan beoordelen dat een papgeaai, de papegaaienziekte heeft. Vraag me af waarom hij er dan in het verleden bakken geld voor gevraagd heeft om papegaaien te onderzoeken op deze ziekte, als toenmalig actief dierenarts. Een consult op het oog, dus minder kosten, was er toen niet bij. Destijds verdiende betrokkene flink aan de verstrekking van medicatie aan vogelliefhebbers.

  Het getuigt van slechte journalistiek als je een verhaal eenzijdig in de wereld brengt, zonder fatsoenlijk tegenwoord van liefhebbers en de beoordeling van een onafhankelijk dierenarts. Dhr. Hooimeijer gedraagt zich als een soort “Stegeman” door vermomd rond te waren om zogenaamde misstanden aan het licht te brengen. Ongenuanceerde uitspraken m.b.t. duizenden ongelukkige vogeltjes! Dit terwijl DE vogelliefhebber juist zeer zuinig is op zijn/haar vogels, immers een slechte behandeling is alleen ten nadele van hem/haar zelf.

  Natuurlijk zijn er misstanden door de enkeling! Daar moet je ook maatregelen tegen nemen en tegen op treden, maar niet de gehele goegemeenschap bestraffen door absurde maatregelen. Bij het overtreden van de maximum snelheid met een auto door een maniak, sluit je toch ook niet de autosnelweg voor iedereen die er gebruik van maakt?

  Hopelijk weet de staatsecretaris wel raad met ongenuanceerde en op onwaarheden berustende verhalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *