dinsdag 18 februari 2020
Homepage | inheemse vogels | Vossenjacht ter bescherming van weidevogels in Overijssel terecht toegestaan

Vossenjacht ter bescherming van weidevogels in Overijssel terecht toegestaan

De provincie Overijssel staat terecht toe dat er ’s nachts op vossen gejaagd wordt in en rond broedgebieden van weidevogels en korhoenders. Het beroep dat de Faunabescherming tegen de jacht had ingediend is door de rechtbank ongegrond verklaard. De provincie heeft voldoende aannemelijk gemaakt dat de vossenjacht nodig is omdat de vos jaagt op de eieren en kuikens van de vogels, waarvan de stand zeer kwetsbaar is. Ook heeft de provincie voldoende onderbouwd dat er geen andere praktische oplossing is om de vogels tegen de vos te beschermen.

Nachtelijke jacht

Een nest van de patrijs
De provincie nam eind 2014 het besluit om de nachtelijke jacht op vossen toe te staan in en rond broedgebieden van de vogels. Ieder jaar mag daar vanaf 1 december op de vos gejaagd worden zodat er minder vossen zijn in het broedseizoen van de vogels, dat in februari begint. De jacht is niet meer toegestaan na 15 juli, wanneer de jonge vogels groot genoeg zijn om aan de roofdieren te kunnen ontsnappen. Volgens de Faunabescherming heeft de provincie de noodzaak en de effectiviteit van de vossenjacht echter onvoldoende onderbouwd. Ze stapte daarom naar de rechter.

Voldoende aangetoond
De rechtbank oordeelt dat de provincie voldoende heeft aangetoond dat de vossenjacht nodig is om de weidevogels en korhoenders te beschermen. Alternatieve oplossingen, zoals bijvoorbeeld het aanleggen van schrikkeldraad rondom de broedgebieden van de vogels, zijn niet haalbaar omdat die de migratiemogelijkheden van andere dieren belemmeren. Ook zijn de broedgebieden daarvoor te groot. Het besluit van de provincie om de jacht toe te staan kan dan ook in stand blijven.

bron: rechtspraak.nl
foto: Publiek domein, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=413

Vos met prooi
Vos met prooi

Bekijk ook

Kievit valt kraanvogels aan (video).

De titel verraadt al dat dit geen recent filmpje is, maar daarom niet minder mooi. ...

2 opmerkingen

 1. EINDELIJK heeft iemand het door waarom de weide-vogel stand achter uit gaat
  de vos vreet alles oude vogels jonge vogels en eieren dan gaat het hard achter uit.

 2. Klopt is alleen jammer dat de partijen die zg nauw met de natuur betrokken zijn ,hier veel meer aandacht krijgen.
  Kijk maar naar radar / koffie tijd / kritisch fauna beheer/ dieren partij/ PvdA/groen links/uitheemse dieren opvang. / anti bont/ peta / en nog te veel om op te noemen, exact weten wat de natuur doet. Het grote voorbeeld is Oostvaardersplassen plassen, een ramp voor de dieren ,maar een opsteker voor deze mensen.
  Men plaatst dieren in een omheinde omgeving geeft ze voor 4 maand voedsel ( de winter duurt 6 maand) en de sterksten overleven, iets om ons pensioen op aan te passen ?? Geef een bejaarden tehuis ook dezelfde invulling .
  Al onze natuur liefhebbers weten hoe het zou moeten.
  Kijk naar onze eenden ,kraaien voer ,duinen bij Zandvoort kaal slag voor flora,korhoen voer voor vossen ,zangvogels is voer voor onze inheemse huiskatten geworden,deze moeten namelijk buiten lopen,raskatten niet? Die zijn te duur.
  Dat de geelgors terugkomt heeft dat niet te maken met het voedsel aanbod? Er word weer graan verbouwd.kan nog wel 5 pagina vullen ,maar de antie lobby krijg dan wel 15 pagina s.
  Zolang mensen die 3 hoog in Amsterdam of vergelijkbare plaatsen wonen het natuur beleid bepalen blijft het een ramp,we hadden een staatssecretaris die woonde midden in Enschede ,heeft niets en had niets met de sektor,maar bepaalde wel het beleid. Daarom doen wij bontkwekers gesubsidieerd naar Polen ,weten niet meer wat daar plaatsvind ,en kopen het via de achterdeur weer in,lang leve het natuurbeleid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *