maandag 25 mei 2020
Homepage | regelgeving | Voorwaardelijke gevangenisstraf en taakstraf voor illegale export papegaaien

Voorwaardelijke gevangenisstraf en taakstraf voor illegale export papegaaien

Amsterdam, 29 april 2020
Een 48-jarige man ( Dennis J) is veroordeeld tot 4 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf en een taakstraf van 240 uur omdat hij gedurende vijf jaar onder andere beschermde vogelsoorten met valse certificaten exporteerde. Ook kreeg hij een voorwaardelijke beroepsverbod van 2 jaar. De man handelde vanuit zijn speciaalzaak in exotische vogels. Zijn besloten vennootschap (bv) is veroordeeld tot een boete van 40.000 euro waarvan 20.000 euro voorwaardelijk. Tot slot kreeg zijn 70-jarige vader een voorwaardelijke boete van 1500 euro opgelegd, omdat hij de Flora- en faunawet heeft overtreden door van zeven beschermde uitheemse papegaaien geen administratie bij te houden.

Beschermde vogels geverfd
In november 2015 is door de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) en de douane op Schiphol een controle uitgevoerd op een exportzending van papegaaien naar Taiwan. Deze zending was afkomstig van de speciaalzaak van de man. Van de 79 papegaaien uit de zending behoorden er 52 tot een beschermde soort, maar op de bijbehorende papieren waren ze aangegeven als een minder beschermde soort. Bij 35 van deze papegaaien waren de vleugels deels geverfd of de snavel donker geverfd zodat ze op een minder beschermde papegaaiensoort leken.

Vervalste certificaten en niet kloppende administratie
Bij de zending van de beschermde papegaaien waren bovendien valse gezondheidscertificaten, vervalste laboratoriumrapporten en verkeerde vergunningen gevoegd. De man verzond vanuit zijn bedrijf tussen 2011 en 2015 verschillende zendingen vogels met valse papieren. Hierdoor leek het alsof de vogels waren getest op besmettelijke dierziekten, terwijl dit niet zo was. Dit vormt een risico voor de gezondheid van mensen en dieren. Bij doorzoekingen werd de administratie in beslag genomen. Daaruit bleek dat een deel van de vogels niet voorkwam in de administratie. Om de illegale handel in deze dieren tegen te gaan is een kloppende administratie verplicht.

Gevaar op herhaling
Door zijn handelen heeft de man de reputatie van de branche waarin hij al jarenlang werkt schade toegebracht. Uit zijn strafblad blijkt bovendien dat hij in 2009 ook al is veroordeeld voor het overtreden van de Flora- en faunawet. Om herhaling te voorkomen, is een stevige, voorwaardelijke straf dan ook op zijn plaats. Oorspronkelijk kwam de rechtbank tot een gevangenisstraf van 8 maanden waarvan 4 voorwaardelijk en een boete van 80.000 euro voor de bv. Omdat de man erg lang op de behandeling van zijn zaak heeft moeten wachten, heeft hij een lagere straf gekregen.

bron: rechtspraak.nl

Bekijk ook

Boete voor verkoper uit Drunen voor aanbieden illegale zeldzame vogels op vogelbeurs

Op de vogelbeurs in de IJsselhallen werden in 2017 illegaal beschermde vogels te koop aangeboden. ...

1 opmerking

  1. Misschien ook ééns tijd om deze flora en fauna wet aan te passen, bv net als bij dierentuinen,wat is het verschil?
    Vogels geringd , in goede vervoerskooien,met voer en water ,gewoon versturen,over de rest van de wereld.
    Controleren in het land van versturen! Niet in het land van aankomst, eventueel met gezondheidverklaring.
    Sluit je veel uit,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *