woensdag 8 juli 2020
Homepage | natuurbescherming | Voor vogels is de jaarwisseling geen feest

Voor vogels is de jaarwisseling geen feest

27-DEC-2016 – Mooi hoor, al dat vuurwerk met de jaarwisseling. Maar voor vogels is het geknal een nachtmerrie. Dankzij nieuwe radartechnieken hebben we het afgelopen jaar ontdekt dat er in heel Nederland miljoenen vogels opvliegen rond twaalf uur. Het mensenfeest is zeker geen dierenfeest.
Vuurwerk dat rond Oud en Nieuw wordt afgestoken, schrikt miljoenen vogels op. Bijvoorbeeld watervogels, waarvan er tijdens Oud en Nieuw meer dan twee miljoen aanwezig zijn in ons land, reageren sterk op vuurwerk. Hoe heftig de reactie van vogels kan zijn, toont bijvoorbeeld de weerradar in De Bilt. De aantallen watervogels die binnen een straal van 40 kilometer om De Bilt na 24.00 uur in beweging komen, zijn er haarscherp op te zien. Op sommige plekken vliegen er meer dan duizend vogels per vierkante kilometer op. Totaal verstoord vliegen ze op tot gemiddeld 500 meter hoogte. Soms tot wel een half uur of langer blijven ze in de lucht.

Nieuwe radarbeelden laten nog grotere verstoring zien
En dan liet de radar tot vorig jaar nog slechts de grote vogels zien zoals eenden en ganzen. Maar dankzij de nieuwste radartechnologie weten we inmiddels dat ook miljoenen kleine vogels schrikken en opvliegen. Hans van Gasteren, bioloog bij de luchtmacht en als onderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam gespecialiseerd in het onderzoek naar vogelmobiliteit op radar: ‘Sinds 2014 hebben we een vogelradar op vliegbasis Eindhoven die de opvliegende vogels nog gedetailleerder in beeld brengt. Wat we daar de afgelopen jaarwisseling zagen was even spectaculair als schokkend. De hele radar kleurde binnen een mum van tijd rood en werkelijk alle vogels leken op te vliegen. De verstoring lijkt dus nog veel groter te zijn dan we al dachten.’

bron: Vogelbescherming

oudejaarsnacht

Bekijk ook

Politie redt 130 illegaal gehouden piepjonge watervogels

De politie heeft op twee plekken in Sassenheim en Buitenkaag 130 piepjonge watervogels gered die ...

1 opmerking

  1. Het is niet prettig dat ze op moeten vliegen .maar als ze weer landen .niets aan de hand.
    Het is ook niet prettig dat de watervogels vogel griep brengen .maar we hebben er mee te maken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *