vrijdag 29 mei 2020
Homepage | inheemse vogels | Voor stadsvogels geldt: wie niet slim is moet veel kinderen krijgen

Voor stadsvogels geldt: wie niet slim is moet veel kinderen krijgen

Waarom zitten steden uitgerekend vol meeuwen en duiven? Er bestaan voor vogels twee succesformules: of ze hebben grote hersenen, of ze krijgen veel jongen.

In een wereld die steeds verder verstedelijkt, is het belangrijk om in te schatten welke soorten daar beter tegen kunnen dan anderen, zegt de Zweedse hoofdauteur Ferran Sayol via Skype vanuit het Zweedse Gotenburg. ‘Dankzij deze bevindingen kunnen we beter voorspellen wie de winnaars en verliezers zullen zijn als een gebied verstedelijkt.’ De studie richtte zich alleen op vogels, maar de onderzoekers verwachten dat de resultaten ook gelden voor andere dieren.

Het was al bekend dat vogels met een relatief groot brein, zoals meeuwen en spreeuwen, succesvol zijn in steden. Gek genoeg doen sommige soorten met een kleine hersencapaciteit, zoals stadsduiven, het hier ook goed.

Om een verklaring te vinden voor dit verschijnsel analyseerden Sayol en zijn collega’s van het Gothenborg Global Biodiversity Center een databank met 629 vogelsoorten. De databank bevatte naast aantallen in het wild en in de stad uitgebreide informatie over de vogels: van levensduur tot nestgrootte.

Nakomelingen
Het bleek dat alle succesvolle stadsvogels met kleine hersenen iets gemeen hebben: ze krijgen veel nakomelingen. In tegenstelling tot veel andere vogels kunnen duiven bijvoorbeeld het hele jaar door broeden. Sayol: ‘Als hun nest verloren gaat, beginnen ze gewoon opnieuw. Andere vogels moeten een heel seizoen wachten als er iets misgaat met het nest. Dan gaat er gelijk een hele generatie verloren.’

Men zou verwachten dat slimme vogels die ook nog eens kampioen voortplanten zijn de absolute winnaars zijn, maar het tegenovergestelde bleek waar. Dat komt omdat beide strategieën samen te veel energie kosten. Een voorbeeld van zo’n vogel is de specht.

Evolutiebioloog Menno Schilthuizen, vindt het een interessant onderzoek met een verrassende uitkomst. ‘Twee verschillende typen vogels die het beide in de stad goed doen, terwijl ze onder natuurlijke omstandigheden juist relatief marginaal voorkomen. Dit geeft een goede verklaring voor het vreemde allegaartje aan vogelsoorten dat we gewoonlijk in de stad aantreffen.’

Koloniseren
Volgens Schilthuizen helpt de studie begrijpen welke diersoorten het eerst en het best in staat zijn om de stad te koloniseren. ‘Het zegt minder over hoe dieren zich op de langere termijn aanpassen aan een leven in de stad.’ Schilthuizen verwacht dan ook dat die eerste stadsdieren op termijn worden vergezeld door dieren die zich evolutionair weten aan te passen.

De resultaten van de studie laten een duidelijk patroon zien, namelijk dat er meerdere sleutels zijn tot succes. Volgens Sayol is de volgende stap om uit te zoeken waarom vogels met een groter brein het zo goed doen. ‘Misschien zijn ze gewoon een stuk slimmer en weten zij daardoor betere broedplaatsen te vinden, of zijn ze handiger in het vinden van voedsel.’

bron:volkskrant.nl

Bekijk ook

Boeren spuiten water op hun land voor weidevogels: “Broedseizoen door droogte bijna verloren”

NOORD-HOLLAND – Door de droogte leggen weidevogelkuikens massaal het loodje. Boeren en natuurorganisaties, maar ook ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *