dinsdag 18 februari 2020
Homepage | regelgeving | Volièrevogels verdronken; echtpaar schakelt Rijdende Rechter in

Volièrevogels verdronken; echtpaar schakelt Rijdende Rechter in

Een echtpaar in Stein vraagt De Rijdende Rechter te oordelen over een langslepend meningsverschil met corporatie Maaskant Wonen.
Het draait allemaal om een brandgang die slecht afwatert én bij zware regen leidt tot overlast.
Verdronken vogeltjes
Met passie kweekt Rinus Moerkens in zijn kelder in Nieuwdorp tropische vogels. Pijn deed het toen hij begin juni na een fikse hoosbui water in de kelder kreeg en ’s ochtends een tiental verdronken vogeltjes aantrof. Bandvinken en twee koppels Mozambiquesijzen à 120 euro. “Daar moet ik lang voor sparen”, zegt hij met wat gene aan de eettafel. Ook een nieuwe wasmachine was stuk. “De verzekering wilde dat niet dekken, want het zou gaan om grondwater. Nou, ik kom uit Meers en weet heus wel wat dat is”, zegt zijn vrouw Christianne leunend op een loopkruk. Sinds 1988 wonen zij in een huis aan de Woeringenstraat in Nieuwdorp.
Laag punt
Met haar man Rinus kocht ze het negen jaar geleden van corporatie Maaskant Wonen. De achtertuin van het pand aan de Woeringenstraat ligt op een laag punt. Bij zware regenval staat de brandgang daarachter steevast blank, vaak stroomt dan water de tuin in. Een door de corporatie aangebracht ondergronds bassin biedt onvoldoende soelaas, blijkt uit foto’s van Moerkens na een zware bui begin 2015, waardoor de brandgang in een sloot veranderde en de brandweer het water moest komen wegpompen.
Buitenvolière onder water
Kort na aankoop van het huis verdronken in Rinus’ buitenvolière door overvloedig hemelwater ook al vogels, waarna hij een drainage aanbracht en bij de achterdeur een dompelpomp plaatste om water van zijn perceel naar de riolering over te hevelen. De capaciteit bleek begin juni niet voldoende, met wel twintig centimeter water in de kelder tot gevolg. Het echtpaar vindt dat de corporatie moet zorgen voor goede afwatering in de brandgang. Rinus: “Ze zeggen dat het hun probleem niet is en verwijzen door naar de gemeente, die ons weer terugstuurt.”
Bij aankoop van de woning – gezien gedane investeringen wilden ze het aanbod niet negeren – werd ook de brandgang deels hun eigendom. Met de plicht mee te betalen aan het onderhoud. Dat vindt Rinus niet terecht. „Van ons perceel lozen we daar niets en wij komen er ook nooit met onze auto.” Toen twee weken geleden de kelder blank stond, was voor hem en zijn vrouw de maat vol. Ze wendden zich tot De Rijdende Rechter.
Moeilijke stap
Maandagmiddag spraken mensen van het populaire tv-programma ter voorbereiding beide partijen in Stein. Christianne zegt dat ze deze stap niet met plezier zet. “Ik schaam me dood dat we het zo onder de aandacht moeten brengen. Dit moet niet nodig zijn, we hopen dat er eerder een oplossing komt.”
Directeur Karel Smitsmans van Maaskant Wonen is terughoudend met een reactie, nu de zaak onder de rechter komt te liggen. “Ik laat in elk geval uitzoeken hoe juridisch de verantwoordelijkheid is voor die brandgang, waarlangs de afgelopen jaren diverse woningen zijn verkocht.”

bron: 1limburg.nl

aga

Bekijk ook

Verdachten illegale vogelhandel verschijnen voor rechter in Amsterdam

Een beetje bijzondere papegaai levert zo tussen de 1.000 en 2.000 euro op, beschermde soorten ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *