vrijdag 23 augustus 2019
Homepage | inheemse vogels | ‘Vogels vreten fruit aan, oogst wordt verpest’

‘Vogels vreten fruit aan, oogst wordt verpest’

Fruittelers hebben steeds meer last van vogels zoals kraaien, kauwen en mezen. Ze pikken het fruit aan en veroorzaken zo veel schade. Het fruit gaat rotten en wordt onverkoopbaar.

Philip de Groen heeft een fruitbedrijf in Luttelgeest. Volgens hem is de populatie van kraaien en kauwen het afgelopen jaar verdubbeld van 200 naar 400 en hebben de vogels het gemunt op zijn peren. “Ik kan een kilo peren van elke boom weggooien. Vorig jaar was de schade al 20 ton peren en dat kostte me 20.000 euro. Je kunt zeggen: dat is het bedrijfsrisico, maar dit zijn meer dan een paar vogels.”

De Groen zegt tegen Omroep Flevoland dat hij alles heeft gedaan om de beesten te verjagen, maar niets hielp. “Ze wennen overal aan, ze zijn slim.” De teler mag de vogels niet afschieten. Wel mag hij sinds kort een kooi gebruiken om vogels te vangen. Dieren vangen doet de teler naar eigen zeggen niet voor de lol. “Die beesten doden doe ik liever ook niet, maar ik zie geen andere optie. Ik wil het zo pijnloos mogelijk doen door ze te vergassen.”

Compensatie
Volgens Cees Masteling, voorzitter van de Nederlandse Fruittelers Organisatie, wordt de schadepost voor de boeren steeds groter. “Vijf jaar geleden hoorde je er niemand over en nu word ik constant gebeld. Goede oogsten worden erdoor verpest”, zegt de voorzitter.

Waarom de vogels steeds meer schade veroorzaken, is niet bekend. Mogelijk is er minder ander voedsel voor de dieren, of groeit de vogelpopulatie harder. Dat moet nog worden onderzocht.

De Nederlandse Fruittelers Organisatie wil het probleem samen met Faunabeheer aanpakken. De consequenties moeten volgens Masteling collectief gedragen worden. Hij wil een compensatie voor de schade. Tot vorig jaar was daar een vaste regeling voor, maar die wordt afgebouwd. Telers kunnen de regeling nog wel afdwingen via de rechter.

bron: NOS
foto: eigen

Nog ongeschonden appels

Bekijk ook

Weer duizenden kippen door brand omgekomen

Bij een brand in een kippenschuur in Nijkerk (Gelderland) zijn donderdagochtend duizenden kippen om het ...

3 opmerkingen

 1. “Waarom de vogels steeds meer schade veroorzaken, is niet bekend. Mogelijk is er minder ander voedsel voor de dieren, of groeit de vogelpopulatie harder. Dat moet nog worden onderzocht.” Ik denk dat dat niet meer onderzocht hoeft te worden. Alle landbouw grond is vergeven van vergif en dus is alle bodem leven dood. Dat de vogels dan uitwijken naar ander voedsel lijkt me logisch. De Groen en zijn LTO moeten de collega boeren aanspreken op hun rigoureuze natuur dodende gedrag. Overigens denk ik dat netten ook aardig kan helpen, ik lees daar niets over.

 2. Dit vind ik een kort door de bocht reactie. Het leven van kraaien en mezen.heeft zich in loop der jaren verandert.
  Qua eetgewoonten.het voeren van jongen gebeurt door insecten .deze zijn volop aanwezig vandaar de groei van de populatie. Het spuiten waar u het over heeft .is al lang aan banden gelegd .
  Dit raakt dus ook géén kant of wal.of het moet bedoelt zijn om weer eens een sectosector op de vingers te tikken.kilo knallers .was er één. Plof kippen één. Kist kalveren één. Batterij kippen één. Vis industrie één.
  Kijk ik ben voor het houden van dieren op een verantwoorde wijze maar als je de boeren en de tuinders en de vissers eerst verrot scheld .je vlees en leg batterij eieren uit polen haalt.de nertsen uit Nederland verband en met subsidie en zonder controle naar deze landen doet.
  Dan geld bij mij maar één ding .je verbeterd de wereld niet , maar maakt de sectoren kapot.overleg is een belangrijk punt .in deze materie maar dat vergeten onze groene weldoeners.

  • Het blijft een gevecht tegen de natuur we kunnen spuiten,monotone landschappen (nog meer ganzen)aanleggen,planten resistent maken tegen ziekten,genetische manipulatie en nog tig van productie verhogende ingrepen,dat allemaal onder het motto stilstand is achteruit gang er moet immers gegeten worden.Maar moeten we nu gaan klagen als de natuur terug slaat,het vangen en doden van deze lastposten is maar tijdelijk effectief of je moet ze allemaal te pakken nemen,maar dan zit vermoedelijk een andere sector met de gebakken peren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *