donderdag 12 december 2019
Homepage | inheemse vogels | Vogels voorkomen botsingen met ‘verkeersregels’

Vogels voorkomen botsingen met ‘verkeersregels’

Vogels voorkomen onderlinge botsingen wanneer ze in een zwerm vliegen waarschijnlijk met simpele ‘verkeersregels’. Wanneer parkieten bijvoorbeeld op elkaar afvliegen, wijken ze bijna altijd uit naar rechts om een botsing te voorkomen.
Dat concluderen Australische onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift PLOS One.

De wetenschappers van de Universiteit van Queensland kwamen tot hun bevindingen door meer dan honderd testen te doen met grasparkieten die vaak in zwermen vliegen. Ze lieten steeds twee dieren recht op elkaar afvliegen in een smalle tunnel. In de tunnel kwamen de dieren geen enkele keer met elkaar in botsing.

De wetenschappers analyseerden nauwkeurig hoe de dieren elkaar ontweken. In 84 procent van de gevallen bleken beide parkieten uit te wijken naar rechts.

Ook voorkwamen de vogels vaak botsingen door op verschillende hoogtes te vliegen. De meest dominante vogel (meestal de grotere en meer agressieve) ging dan wat lager vliegen, de andere vogel juist wat hoger.

“Misschien is het efficiënter en makkelijker om lager te vliegen en moet de niet-dominante vogel daarom omhoog”, aldus hoofdonderzoeker Mandyam Srinivasan op nieuwssite New Scientist.

Drones
De wetenschappers vermoeden dat alle vogelsoorten zich houden aan de ‘verkeersregels’ die tijdens de studie zijn ontdekt. Srinivasan denkt dat de strategieën om botsingen te vermijden al vroeg in de evolutie zijn ontstaan, ongeveer 150 miljoen jaar geleden

Volgens de Australiër zou het anti-botsingsysteem van vogels ook zeer geschikt zijn om in te bouwen in drones, zodat botsingen tussen de apparaten niet kunnen voorkomen. “Zeker nu er steeds meer drones worden gebouwd.”

Hij stelt voor om alle drones bij bijna-botsingen te laten uitwijken naar rechts, net als parkieten.

bron: NU.nl

Dreigende spreeuwenwolk ?
Dreigende spreeuwenwolk ?

Bekijk ook

Groene specht verlaat het nest (video)

Jan Ebbenn filmde een groene specht die een jong stimuleert om naar buiten te komen. ...

1 opmerking

  1. Bij de mensen worden de verkeersregelaars vaker bij botsingen betrokken. Maar dan in een minder possitieve mannier,door malloten, hebben ze in de vogel wereld niet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *