zondag 9 augustus 2020
Homepage | inheemse vogels | Vogels leggen geen ei meer in mei

Vogels leggen geen ei meer in mei

Het gezegde “In mei leggen alle vogels een ei” kan de prullenbak in. Vogels leggen namelijk steeds vroeger eieren. Ze doen dat zodra het warm wordt en er genoeg te eten is. In april zijn er al voldoende insecten en wormen.

“Door de klimaatverandering komt de rupsenpiek eerder. Vogels zijn afhankelijk van rupsen bij het grootbrengen van hun jongen”, zegt Albert de Jong van Sovon Vogelonderzoek. “Doordat er eerder in het jaar veel rupsen zijn, moeten vogels ook eerder hun eieren gaan leggen.”

Uit onderzoek van Sovon blijkt dat koolmezen hun eieren tien dagen eerder leggen dan 35 jaar geleden. Daarnaast leggen koolmezen een ei minder dan toen. “Waarschijnlijk hebben ze zich niet helemaal aangepast aan de vervroegde rupsenpiek, vandaar dat er een eitje minder wordt gelegd. Zo blijft er genoeg eten over voor de kuikens”, zegt De Jong.

Niet alle vogels worden beïnvloed door klimaatverandering. Roofvogels zoals de bosuil zijn niet afhankelijk van een rupsenpiek en kunnen in de winter genoeg eten verzamelen. Bosuilen leggen hun eieren al in januari.

Voor andere vogels geldt dat ze zich moeten aanpassen aan de klimaatverandering. Zij leggen de eitjes ieder jaar een beetje eerder, dat is ook te zien op de webcams van de Vogelbescherming.

Verslaggever Mattijs van de Wiel zegt daarom ook: “In mei leggen vogels hun ei, maar als ze wil, kan het ook in april.”

bron: NOS

birds-nest-788680_960_720

Bekijk ook

Steeds meer oehoes bij vogelopvang: ‘Ze zijn niet geschikt als huisdier’

Met hun ronde, heldere ogen en donzige vacht zien jonge oehoe’s eruit als schattige, knuffelbare ...

1 opmerking

  1. Dit jaar zal daarin wel afwijken,gezien de temp ,
    Zo blijkt maar weer ,de natuur Laat zich Niet sturen ,alleen de mensen die hier een mooi verhaal van maken,de natuur be schemers?.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *