zaterdag 14 december 2019
Homepage | uitheemse vogels | Vogels kunnen kort slapen tijdens het vliegen

Vogels kunnen kort slapen tijdens het vliegen

Voor het eerst hebben onderzoekers bewezen dat vogels tijdens hun vlucht kunnen slapen. Het zijn echter maar korte dutjes.

Sommige vogels maken lange trektochten en zijn dagen, weken of zelfs maanden op rij in de lucht te vinden. En dat zette onderzoekers aan het denken. Hoe komen de vogels tijdens zo’n lange tocht toch aan voldoende slaap? Slapen ze misschien in de lucht? Of hebben ze op de één of andere manier tijdens hun trektocht geen slaap nodig? Dat laatste lijkt misschien onaannemelijk, maar recent onderzoek onder mannelijke gestreepte zandlopers toonde aan dat ze weken op rij de competitie met elkaar aan kunnen gaan om een vrouwtje voor zich te winnen en daarbij heel weinig slapen (ze zijn 95 procent van de tijd actief!).

Een apparaatje voor onderweg
Dus hoe zit het nu met vogels in de lucht: schiet de slaap erbij in of slapen ze tijdens hun vlucht? Er is maar één manier om dat te achterhalen. De hersenactiviteit van de vogels in de lucht meten. En dat is exact wat een internationaal team van onderzoekers nu heeft gedaan. De wetenschappers ontwikkelden een klein apparaatje dat de vogels tijdens hun vlucht met zich mee konden dragen en dat de hersenactiviteit en hoofdbewegingen van de vliegende vogels registreerde.

Slapen in de lucht
De onderzoekers rustten vrouwelijke grote fregatvogels (zie kader) met het apparaatje uit. De vogels droegen het apparaatje tijdens hun vluchten die tot wel tien dagen duurden en waarbij ze tot wel 3000 kilometer aflegden. Nadat de vogels weer aan land waren gekomen, werden de apparaatjes verwijderd en de gegevens geanalyseerd. En de apparaatjes toonden aan dat de vogels inderdaad slapen tijdens hun vlucht. En wel op verschillende manieren, zo schrijven onderzoekers in het blad Nature Communications.

Twee hersenhelften
Overdag waren de vogels wakker en actief op zoek naar voedsel. Wanneer de zon onderging, veranderde de hersenactiviteit: er was sprake van een SWS-patroon (Slow Wave Sleep, geassocieerd met een diepe slaap). Dat patroon hield – terwijl de vogels door de lucht zweefden – wel enkele minuten aan. Soms in één hersenhelft. Soms ook in twee tegelijk. Wel sliepen de twee hersenhelften van de vogels minder vaak tegelijk in de lucht dan op het land. En de onderzoekers denken dat ook wel te kunnen verklaren. Wanneer vogels op een stijgende luchtstroom zweefden, was de hersenhelft die verbonden was aan het oog dat in de richting keek waarin de lucht zich bewoog, wakker. In andere woorden: de vogels hielden tijdens hun slaap met één hersenhelft in de gaten waar ze naartoe gingen. “De fregatvogels houden een oogje in het zeil voor andere vogels om botsingen te voorkomen,” vertelt onderzoeker Niels Rattenborg.

bron: Scientas
foto: eerder geplaatst

fregatvogels

Bekijk ook

GGD waarschuwt voor papegaaienziekte in Gelderland

WARNSVELD – Sinds begin deze week is bij zes inwoners in de regio Noord- en ...

1 opmerking

  1. Er zijn ook kantoren,waar mensen soms even wegdutten, maar dat is geen nieuws.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *