woensdag 27 mei 2020
Homepage | inheemse vogels | Vogels kijken voor binnenblijvers

Vogels kijken voor binnenblijvers

Niets te doen door het corona-virus? Voor vogels kijken hoef je niet naar buiten! Beleef de Lente van Vogelbescherming Nederland opent drie extra webcams: bij de koolmees, de merel en de kauw. Drie tuinvogels die bijna iedereen wel in de tuin ziet verschijnen, mits deze groen genoeg is. Nu kan iedereen via Beleefdelente.nl ook zien wat er ín het nest gebeurt.
Deel deze pagina
Op het moment dat de camera’s van Beleef de Lente van Vogelbescherming live gingen, afgelopen 1 maart, was er al genoeg te beleven. De bosuil broedde op twee eieren, er werd volop gepaard bij de ooievaars en geknuffeld bij de steenuilen. De strijd tussen de roofvogels bij het zeearendennest is nog niet beslecht. Voor de kijkers van Beleef de Lente is dat volop genieten.

Kauw, koolmees en merel
Beleef de Lente opent nu extra camera’s bij drie tuinvogels: de kauw, de koolmees en de merel. Kauw en koolmees broeden in een nestkast, waarbij zowel een camera binnen als buiten de kast is gemonteerd. De merel heeft zelf een nest geregeld.

De vorige edities niet aanwezig, maar weer terug van weggeweest is de merel. De merel heeft een nestje gebouwd met wat takjes en mos onder een dakgoot. Inmiddels heeft het mannetje het nest al aan het vrouwtje laten zien. Dit kan tot wat moois gaan leiden.
De koolmees is als vaste klant niet meer weg te denken uit Beleef de Lente. Vorig jaar bracht het mezenpaar een succesvol broedsel voort. Hopelijk is dat ook weggelegd voor de mezen die zich nu voor de lens begeven.

De kauwen, vorig jaar nog brutale krakers van de kerkuilenkast, hebben dit jaar een eigen woning toebedeeld gekregen. En niet zomaar één: een heuse twee-onder-een-kap. Wie weet zorgt dit ervoor dat een extra paartje kauwen (typische koloniebroeders) zijn intrek neemt.

Mooie momenten als clipje
Kortom, met deze nieuwe vogels bij de soorten die al druk doende zijn, valt er voor de kijkers voldoende te beleven deze lente! Omdat ook binnenblijvers niet 24 uur per dag de tijd hebben om te kijken, verwerkt Vogelbescherming alle mooie, spannende en bijzondere momenten tot een clipje. Zo hoef je niets te missen.

Tekst: Vogelbescherming Nederland

Een van video persoonlijkheden

Bekijk ook

Boeren spuiten water op hun land voor weidevogels: “Broedseizoen door droogte bijna verloren”

NOORD-HOLLAND – Door de droogte leggen weidevogelkuikens massaal het loodje. Boeren en natuurorganisaties, maar ook ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *