woensdag 8 juli 2020
Homepage | inheemse vogels | Vogels hebben last van verkeerslawaai

Vogels hebben last van verkeerslawaai

Vervuiling kan verschillende vormen aannemen. ‘Geluidspollutie’ – zeg maar lawaai – wordt bijvoorbeeld nog al te vaak onderschat. Vogels zien er alvast hun overlevingskansen door dalen.

We staan er zelden bij stil, maar als we vogels horen kwetteren, fluiten of tsjilpen dan doen ze dat niet om ons te behagen, maar om met hun soortgenoten te communiceren. Een belangrijk onderdeel van die communicatie is het signaleren van gevaar, voornamelijk in de vorm van de nabijheid van roofdieren.

Amerikaanse biologen hebben nu onderzocht welke impact het lawaai van verkeer heeft op deze specifieke vorm van communicatie bij vogels. Ze deden dat bij twee mezensoorten, beide inheems in Noord-Amerika.

De onderzoekers stuurden geen katten of vossen op de vogels af, maar met een aantal luidsprekers en een zelfgemaakt voederplatform creëerden ze een experimentele setting om het effect van verkeerslawaai op de perceptie van alarmsignalen te meten. Het experiment bestond uit drie delen: in het eerste werd enkel verkeerslawaai gereproduceerd, in het tweede enkel nagebootste alarmsignalen en in het derde een combinatie van beide geluiden.

De resultaten logen er niet om. Terwijl het verkeerslawaai de mezen niet weghield van het voederplatform, was dit bij enkel de alarmsignalen wél massaal het geval. Maar het derde luik van het experiment beantwoordde de hamvraag. Inderdaad, bij de combinatie van verkeerslawaai en alarmsignalen kwamen vijf keer meer vogels aangevlogen dan bij enkel de alarmsignalen. Gelukkig maar dat de onderzoekers geen échte roofdieren hadden voorzien. (sst)

Bron: Megan Gall, Vassar College, New York, VS in The Condor: Ornithological Applications
foto: eerder geplaatst

merel

Bekijk ook

Een mierenbad? nee dank u, maar de gaaien wel ! (video)

“Blijkbaar zoeken gaaien soms mieren op om hun veren met mierenzuur in te laten smeren ...

2 opmerkingen

 1. Ja vogels hebben last van verkeers lawaai ,mensen ook ,vogels hebben last van de oudejaarsnacht ,mensen ook, vogels hebben last van de winter ,mensen ook.
  Vogels hebben last van te weinig voedsel ,sommige mensen ook.
  Vogels hebben last van hitte in de zomer ,mensen ook.
  Vogels hebben last van oorlog voeren ,mensen ook
  Vogels hebben last van sneeuwstorm ,mensen ook
  Hoe lang kun je over sommige onderwerpen zeuren .
  Kunnen we vast wel een gedegen onderzoek op los laten ,voor een ton of 4 wil ik het wel doen, wel in mijn eentje natuurlijk, van andere mensen krijg ik last van

 2. Ben benieuwd hoeveel impact het op kwartels heeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *