woensdag 22 januari 2020
Homepage | inheemse vogels | VOGELS ETEN VAN GIFTIGE TAXUS (video)

VOGELS ETEN VAN GIFTIGE TAXUS (video)

Vogels eten van giftige taxus (video)

Momenteel zit de taxus (Taxus baccata) vol met bessen en dat is goed nieuws voor veel vogels. Vooral lijsters en spreeuwen zijn gek op de rode, zoete besjes. En als je veel mazzel hebt, kun je zelfs een pestvogel tegenkomen op de taxus.

Venijnboom
De taxus wordt ook wel de venijnboom genoemd. Die naam dankt hij aan het feit dat bijna alle delen van de boom de zeer giftige stof taxine bevatten. Zelfs de zaadjes in de bessen zijn giftig. Het enige deel dat geen gif bevat is het vruchtvlees van de bes dat het zaadje deels omhult. Toch gaan de vogels in het filmpje hieronder niet dood van de zaden die ze via de bessen binnenkrijgen.

Als een zoogdier een taxuszaadje binnenkrijgt, kan dat fatale gevolgen hebben. In het spijsverteringskanaal wordt de zaadhuid van het zaadje afgebroken en komt het gif vrij. Gelukkig voor vogels kunnen zij de zaadhuid niet afbreken en poepen het zaadje onbeschadigd uit. In het filmpje zie je ook hoe een merel het zaadje uitspuugt. Op deze manier krijgen vogels een lekker hapje en worden de zaden van de taxus toch succesvol verspreid.

Om de kans op succesvolle verspreiding van de zaden nog verder te verhogen, verdeelt de taxus de rijping van de besjes over twee tot drie maanden. Je kunt dus nog wel even genieten van vogels op de taxus.

bron: Vroegevogels

De voor zoogdieren giftige taxus
De voor zoogdieren giftige taxus

Bekijk ook

Torenvalk van héél dichtbij (video)

De meeste mensen zullen een torenvlak wel eens in de lucht zien hangen langs de ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *