vrijdag 13 december 2019
Homepage | inheemse vogels | Vogels en de Liefde

Vogels en de Liefde

Rondom Valentijnsdag 2017 verschijnt het boek Vogels en de Liefde van schrijfster en natuurjournalist Elvira Werkman. Elvira maakt ook deel uit van de redactie van Vogels Junior, ons blad voor Juniorleden van Vogelbescherming.

Elvira, waarom een boek over vogels en liefde?
“Vogels die in de winter duizenden kilometers bij elkaar vandaan leven en elkaar alleen tijdens het broedseizoen weer ontmoeten. Koolmezen die paren met de buren. Een homo-pinguïnpaar. Op een gegeven moment las ik kort na elkaar een aantal berichten over nieuw onderzoek naar het liefdesleven van vogels.

Ik schreef er een stuk over voor Vogels Junior en raakte gefascineerd door het onderwerp. Ik wilde weten hoe het werkt met paarbanden, paarvorming en emoties bij vogels, maar kwam er in de bekende vogelgidsen weinig over tegen. Het boek is een resultaat van de zoektocht die ik heb ondernomen om er meer over te weten te komen.”

Wat is de rode draad?
“Mij werd al snel duidelijk dat alles waarvan je misschien dacht, dat is menselijk gedrag, toch ook bij vogels voorkomt. Van veelwijverij tot veelmannerij, van driehoeksverhoudingen tot homoseksualiteit. Per soort ligt het anders, en ook binnen soorten zijn er verschillen. Steeds meer word ook duidelijk dat vogels individuele keuzes maken. Door kleurringen, zendertjes en DNA-onderzoek komt daarover steeds meer informatie naar buiten.

Dat er binnen soorten verschillen in gedrag zijn, bleek ook uit de interviews die ik heb gehouden met veldbiologen. Hun kennis en hun jarenlange grondige onderzoek naar specifiek één vogelsoort, stelt ze in staat om individuen te herkennen, en dus ook verschillen in gedrag waar te nemen. Mateloos fascinerend vind ik het.”

Geef ’s een voorbeeld.
“Mijn boek staat er vol mee! Bijzonder vond ik de merelvrouw die haar eigen mannetje zo mishandelde dat hij het loodje legde. Toch bleef hij bij haar. Verrassend ook dat onder vogels als tureluurs en knobbelzwanen, die als trouwe partners bekend staan, echtscheidingen voorkomen. En dat er kauwtjes zijn die hun leven lang niet aan een partner kunnen komen, terwijl dat de vogels zijn die daar wel enorm op uit zijn en vaak een paar vormen voor het leven. En ga zo maar door.”

Boek is verkrijgbaar bij Vogelbescherming

bron: Vogelbescherming

Verliefde zwarte zwanen
Verliefde zwarte zwanen

Bekijk ook

Mysterieuze massadood van spreeuwen zet politie voor raadsel

Wie weleens naar de Duitse Netflix-serie ‘Dark’ heeft gekeken, krijgt vast kippenvel door verder te ...

1 opmerking

  1. Niets in de vogelwereld is een mens vreemd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *