vrijdag 6 december 2019
Homepage | vogelverenigingen | Vogelpension.nl in Mariënheem van Marcel en Jeanet Boxebeld

Vogelpension.nl in Mariënheem van Marcel en Jeanet Boxebeld

Marcel Boxebeld (47) verheugt zich nooit op de vakantie, zegt hij. Zijn vogelopvang op het platteland in Overijssel is de grootste in Nederland – het pension beslaat 400 vierkante meter – en in de zomermaanden zijn er zo veel logés dat hij de dieren minder aandacht kan geven dan hij wil. Er komen grote vogels zoals de ara, de kaketoe en de papegaai maar ook kanaries en eenden zijn welkom. Zelf heeft hij „een kleine honderd” vogels, zegt hij. „Ik ben gek op fluitende vogels, vooral de waterslager, een kanariesoort. Maar ik wil zakelijk en privé strikt gescheiden houden, dus mijn vogels zitten in een eigen ruimte.”

De papegaaien nemen hem geregeld in de maling, zegt hij. „Ze kunnen exáct het geluid van een binnenkomend appje nadoen. De groep is net een kleuterklas. Wanneer er een nieuwe vogel binnenkomt, wordt-ie begroet door schreeuwende mannetjes die hun kuiven opzetten en hun vleugels spreiden. Vinden ze elkaar leuk, dan gaan ze kokhalzen om hun voer te delen. Als de baasjes terugkomen, zeggen ze: ik heb nog nooit zo’n relaxte vogel teruggekregen. Dan zeg ik: „Ik heb ze alleen in een ruimte met soortgenoten gezet. Sommige vogels zien die voor het eerst.”

De vogels zitten over het algemeen in kooien, maar als de vleugels zijn geknipt mogen ze naar buiten. Boxebeld: „Sommige mensen denken: oh zielig. Maar het is net als je haren knippen. Dat doet geen pijn. Ze kunnen dan nog wel vliegen, maar geen hoogte meer maken. Als ze in een boom zitten en schrikken, vallen ze er niet uit maar zweven ze naar beneden.” Een geknipte vogel moet wel worden vermaakt. Anders gaat hij zich vervelen, zegt Boxebeld. „We hebben minstens honderdvijftig vogelspeeltjes. Draaischijven, klimtouwen, kokosnoten, puzzels voor vogels met een hoog IQ. Al blijven de grote intelligente vogels soms doodstil op hun stok zitten omdat ze heimwee hebben.”

Sommige eigenaren bellen na twee dagen huilend op, zegt Boxebeld. Of het allemaal wel goed gaat. „Ik stuur ter geruststelling altijd een foto van de vogel op. Maar er zijn mensen die eerder terugkomen van vakantie omdat ze het beestje missen. Als een vogel wordt opgehaald is het hele pension in rep en roer. Je merkt aan hun schreeuwen dat ze het niet leuk vinden.” Zelf wordt Boxebeld niet sentimenteel, zegt hij. Alhoewel: „Met één vogel heb ik heel leuk contact. Ik liet een keer een emmer op mijn tenen vallen, zei een paar woorden, en dan zegt-ie tegen mij: ‘Ach joh, niets aan de hand.’ Ik was stomverbaasd: ‘Pardon?’”

Wat kost een overnachting? 6,50 euro voor ara/kaketoe/papegaai, 3,25 euro voor een eend, 1,95 euro voor een kanarie

bron: NRC
foto: website vogelpension.nl

Bekijk ook

Doordeweeks werkt hij als timmerman in het weekend is hij vogelkweker

Door de week werk je voor de baas. Zet je ’s avonds de wekker en ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *