woensdag 12 augustus 2020
Homepage | inheemse vogels | Vogelopvang Utrecht weer open, maar problemen niet voorbij

Vogelopvang Utrecht weer open, maar problemen niet voorbij

SOEST/UTRECHT – De vogelopvang in Utrecht is sinds deze week weer open. Goed nieuws voor de vogels in de regio, maar ook voor de vogelopvang in Soest, die de afgelopen tijd veel extra vogels heeft geholpen. Toch zijn de financiële problemen van de opvangcentra niet voorbij.

Zowel de vogelopvang in Utrecht als in Soest hebben structureel meer geld nodig. De vestiging in Utrecht moest door geldproblemen de afgelopen maanden dicht en in Soest zijn ze op dit moment aan het reorganiseren om geld te bespraren. “We komen per jaar een ton te kort”, vertelt Barbara van ’t Hoen van Dierenzorg Eemland in Soest.

DUIDELIJKHEID
Het geldgebrek speelt de vogelopvangcentra al jaren parten. In 2015 sloot de vogelopvang in Woudenberg, waardoor Utrecht en Soest de enige overgebleven locaties zijn. De Partij voor de Dieren maakt zich grote zorgen. “Er is een gebrek aan duidelijkheid”, legt statenlid Willem van der Steeg uit. “Wie moet wat doen?”

Volgens Van der Steeg is nu niet duidelijk wie er verantwoordelijk is voor de opvang van wilde dieren. “Je ziet dat de bal al jaren heen en weer geschoten wordt door allerlei overheden”, vertelt Van der Steeg. “Eigenlijk gebeurt er niet zo veel.”

VERGOEDINGEN
Na jaren van problemen bij de vogelopvang lijkt er toch licht aan het eind van de tunnel. In december is er in de Tweede Kamer een motie aangenomen van de Partij voor de Dieren. In die motie vragen de kamerleden aan de minister om een landelijke richtlijn te ontwikkelen voor vergoedingen aan wildopvangcentra.

Hoelang het nog duurt voordat er richtlijnen zijn opgesteld is nog onduidelijk. “De minister is nu aan het inventariseren bij opvangcentra wat er nodig is”, aldus Van der Steeg. Daarnaast wordt er samen met gemeenten en provincies overlegd wie er verantwoordelijk wordt.

HULP
Tot die tijd blijft geld van donateurs voor de vogelopvang van levensbelang. Zeker nu de lente in aantocht is, verwachten de opvangcentra topdrukte. “De komende weken sta je geen seconde stil”, legt Erik Blokpoel van de vogelopvang in Utrecht uit. “Dan is het een af- en aanrijden van mensen die vogels brengen.”

In Soest hebben ze zelfs al de eerste kuikentjes binnen. “Het is hier hollen of stilstaan”, reageert Barbara van ’t Hoen. En dat ‘hollen’ moeten zij voortaan met minder mensen doen. De dierenorganisatie heeft een aantal betaalde krachten moeten ontslaan. “We zullen de komende tijd nog meer afhankelijk worden van vrijwilligers”, legt Van ’t Hoen uit.

De vogelopvangcentra in Utrecht en Soest zijn dringend op zoek naar nieuwe vrijwilligers.
bron:rtvutrecht

foto: De Fûgelhelling, opgevangen jonge bosuilen

Bekijk ook

Steeds meer oehoes bij vogelopvang: ‘Ze zijn niet geschikt als huisdier’

Met hun ronde, heldere ogen en donzige vacht zien jonge oehoe’s eruit als schattige, knuffelbare ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *