woensdag 19 februari 2020
Homepage | inheemse vogels | Vogelopvang De Bonte Piet: extreme kerkuilensterfte Noord-Holland

Vogelopvang De Bonte Piet: extreme kerkuilensterfte Noord-Holland

Midwoud – Het is de afgelopen week stormachtig weer geweest en dat is slecht nieuws voor alle jonge kerkuilen in onze provincie. In totaal zijn er acht kerkuilen binnengebracht bij vogelopvang de Bonte Piet. Zes daarvan zijn inmiddels overleden en de resterende twee vechten voor hun leven.

De reden voor het hoge sterftecijfer is dat kerkuilen volledig op hun gehoor jagen. Door de storm kunnen ze niet horen waar het voedsel zich bevindt. Daarnaast kost het ze veel energie om te vliegen in het stormachtige weer. Marije is bang dat er de komende dagen nog meer dode uilen zullen volgen. “Zoveel sterfte heb ik nog nooit meegemaakt”, vertelt ze tegen RTVNH.

Vetreserves
Een andere reden dat juist jonge kerkuilen sterven is dat ze nog geen vetreserves hebben. “Als ze niet kunnen jagen dan sterven jonge vogels vaak binnen drie tot vier dagen”, vertelt Marije. Dat is precies het tijdsbestek waarin de storm in onze provincie gewoed heeft.

bron: Medemblikactueel
foto: “Kerkuil licht en donker” by HeBi – Eigen werk. Wikimedia Commons

Een lichte en een donkere kerkuil
Een lichte en een donkere kerkuil

Bekijk ook

Eerste kievitsei binnen twee weken?

Het broedseizoen van de kievit begint dit jaar vroeg. Vorig jaar werd het eerste Drentse ...

1 opmerking

  1. Een en ander zou zo maar eens te maken kunnen hebben met het goede uilen jaar 2015.
    Door de goede stand van muizen blijven de ouderparen profiteren van de situatie (voedselbeschikbaarheid) en om die reden zijn er dan ook veel jonge kerkuilen geboren. Op het moment dat de late jongen net (niet) zelfstandig zijn en in het najaar worden overvallen door slecht weer ligt enige ‘uitval’ simpelweg in de lijn der verwachting.

    #

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *