woensdag 19 februari 2020
Homepage | wetenswaardigheden | Vogelnestjes vol oude brieven en bankbiljetten

Vogelnestjes vol oude brieven en bankbiljetten

Snoepwikkels, kassabonnetjes, maar ook stukjes van bankbiljetten en brieven uit de achttiende eeuw. Als de restauratiewerkzaamheden van een kerkje in het Russische stadje Zvenigorod beginnen, kunnen de bouwvakkers hun ogen niet geloven. De talloze vogelnestjes onder het dak blijken vol te zitten met meer dan honderd jaar oude papiertjes.
Het witte kathedraaltje in het Russische Zvenigorod, zestig kilometer van Moskou, is niet alleen een plaatje om te zien, deze kerk uit de vroege negentiende eeuw houdt blijkbaar ook bijna tweehonderd jaar lang een kleine schat verborgen.
De talloze vogelnestjes die onder het dak zitten zijn niet alleen gebouwd van kleine takjes, ook papiertjes hebben dienst gedaan als bouwmateriaal. Misschien is dat niet zo heel bijzonder, maar het feit dat veel briefjes eeuwenoud zijn is dat wel!

Nestje bouwen
Als de onderzoekers de papiertjes uitpluizen zijn ze blij verrast. Ze vinden tussen de kleine velletjes ook delen van manuscripten uit de achttiende eeuw en notities uit de vroege negentiende eeuw. Ze ontdekken zelfs stukjes van bankbiljetten van duizend roebel, een fortuin in die tijd. De vogeltjes blijken gretige verzamelaars te zijn geweest die alle papiertjes die op hun pad kwamen naar hun nestjes vlogen. Hebben, hebben, hebben.
De kathedraal is gebouwd aan het begin van de negentiende eeuw en de meeste stukjes papier komen uit die tijd. Verschillende geprinte velletjes blijken opvallend goed te zijn geconserveerd: recepten, treinkaartjes, stukken krant uit de prerevolutionaire tijd, snoepwikkels en andere verpakkingen. Ook handgeschreven brieven zijn door de vogels meegepikt en dankbaar gebruikt voor het bouwen van hun eigen nestje. De plaatselijke archeologen zijn blij met deze speciale verrassing. De gevonden briefjes en papierreepjes geven ze een klein, maar bijzonder kijkje in het stadje Zvenigorod van begin negentiende eeuw.

bron: http://gowiththevlo.nl/
foto: “Ансамбль собора Успения Пресвятой Богородицы «на Городке» 2” by Ftor s – Wikimedia Commons

Het betreffende kerkje
Het betreffende kerkje

Bekijk ook

Dode vogels op de autoweg tussen Salou en Tarragona (Spanje)

Er wordt aan de Costa Dorada en op de sociale media veel gespeculeerd en geschreven ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *