zaterdag 14 december 2019
Homepage | inheemse vogels | Vogelgriep vastgesteld bij wilde zwaan in België

Vogelgriep vastgesteld bij wilde zwaan in België

Bij een wilde zwaan die dood aangetroffen werd op een vijver in Oud-Heverlee, ten zuiden van Leuven, is het hoogpathogene H5N8-vogelgriepvirus aangetroffen. Deze vondst bevestigt dat het risico van vogelgriep in België nog steeds niet afgenomen is. Het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) herinnert er alle vogel- en pluimveehouders dan ook aan om de verplichte maatregelen, die moeten helpen om hun dieren te beschermen tegen deze ziekte, nog steeds correct toe te passen.

Drie weken geleden, op 1 februari, werd een eerste besmetting met dit virus in België ontdekt, bij een houder van siervogels in Lebbeke in Oost-Vlaanderen. Zijn vogels werden besmet door direct contact met besmette wilde watervogels.

Er worden naar aanleiding van de besmetting in Oud-Heverlee geen nieuwe maatregelen genomen. Wel roept het FAVV nogmaals alle houders op om alle verplichte maatregelen vol te houden. Deze maatregelen zijn in de eerste plaats bedoeld om contacten tussen gehouden vogels en wilde vogels zoveel als mogelijk te verhinderen en zo een besmetting te voorkomen.

bron: AgriHolland

Wilde zwaan

Bekijk ook

NVWA MAAKT VOGELOPVANG VLEUGELLAM

De Vogelopvang in Naarden vangt even geen vogels meer op. Na een bezoek van de ...

1 opmerking

  1. Onder andere alleen daardoor al is er in Belgie een algemeen verbod vogelevenementen voor ALLE vogels. En niet enkel en alleen voor “GEVOGELTE” zoals het hoofdbestuur zich voorstelt.
    Is het dan zo verwonderlijk dat er strenger wordt gecontroleerd op/bij onder andere vogelmarkt Zwolle?
    Is het dan zo verwonderlijk dat erin Brussel sprake is van een algemeen verbod vogelevenementen tijdens een bepaalde periode (december, januari, februari, maart). Dit vanwege preventieve maatregelen vogelgriep binnen de EU.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *