zaterdag 14 december 2019
Homepage | regelgeving | Vogelgriep vastgesteld bij hobbykweker in Lebbeke

Vogelgriep vastgesteld bij hobbykweker in Lebbeke

Er is vandaag vogelgriep vastgesteld bij een hobbykweker uit het Oost-Vlaamse Lebbeke. Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) versterkt haar preventieve maatregelen. Vanaf morgen geldt de ophokplicht.
Alle pluimvee, ook loopvogels, moeten vanaf morgenochtend, donderdag, afgeschermd worden (met behulp van netten) of opgehokt worden. Dat geldt zowel voor professionele als particuliere houders. Alle verzamelingen van pluimvee en andere in gevangenschap gehouden vogels, evenals markten, worden verboden.

Rond de plek van de hobbykweker in Lebbeke – het gaat om een kwekerij van siervogels – wordt een bufferzone van drie kilometer ingesteld. Hierin liggen geen professionele pluimveehouderijen. Wie in deze zone pluimvee heeft, moet binnen de 48 uur een inventaris overmaken aan de burgemeester. Ook het vervoer en de verkoop van pluimvee, vogels en broedeieren is verboden.

Willy Borsus (MR), Minister van Middenstand, Zelfstandigen, KMO’s, Landbouw en Sociale Integratie bevestigt dat het virus nu ook in België is aangetroffen nadat het al enkele maanden onze buurlanden teistert. “Voorlopig is de professionele sector niet getroffen. Nochtans moeten we zeer waakzaam blijven. De nauwgezette opvolging van de bioveiligheidsmaatregelen is daarom van primordiaal belang zodat dit een geïsoleerd geval kan blijven.”

Maatregelen
Ter herinnering: sinds 10 november 2016 is een periode van verhoogd risico van kracht op het hele grondgebied en zijn de preventiemaatregelen tegen vogelgriep versterkt. Zo moet pluimvee van geregistreerde pluimveebedrijven (professionelen) opgehokt of afgeschermd worden om zo contact met wilde vogels te vermijden, ook moet het voederen en drenken van pluimvee en andere in gevangenschap levende vogels zoveel mogelijk binnen gebeuren.

Het is daarnaast verboden om pluimvee en andere in gevangenschap levende vogels te drenken met water dat afkomstig is van oppervlaktewatervoorraden of regenwater waartoe wilde vogels toegang hebben.

Er wordt benadrukt dat er geen enkel risico is voor de consumenten. Vlees en eieren van pluimvee kunnen dus in alle veiligheid gegeten worden.

bron: demorgen.be
kippen-toom

Bekijk ook

NVWA MAAKT VOGELOPVANG VLEUGELLAM

De Vogelopvang in Naarden vangt even geen vogels meer op. Na een bezoek van de ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *