woensdag 19 februari 2020
Homepage | regelgeving | Vogelgriep grijpt om zich heen in Polen

Vogelgriep grijpt om zich heen in Polen

Polen is niet langer vogelgriepvrij. Dat meldde de OIE (wereldorganisatie voor diergezondheid) op 31 december 2019. In Oost-Polen werd een uitbraak van de hoog pathogene Aviaire Influenza (H5N8) vastgesteld. Vandaag, 3 januari, hebben zich volgens Poolse media al 4 bedrijven gemeld met positief geteste dode vogels.

Het gaat om bedrijven met verschillende vogelsoorten. De besmetting is geconstateerd bij 3 bedrijven met kalkoenen en 1 bedrijf met parelhoenders. Alle bedrijven bevinden zich in het oosten van het land. Er zijn echter geruchten dat de besmetting zich ook richting het westen heeft uitgebreid. Zo zou een bedrijf op 250 kilometer van de Duitse grens zijn besmet. Deze berichten zijn overigens niet bevestigd. Hygiëne van belang

De besmetting in Polen hoeft nog niet direct reden tot paniek te zijn. Wel heeft de NVWA verplicht gesteld dat alle vervoermiddelen voor gevogelte (onder andere pluimvee) en broedeieren die terugkomen uit Polen zich onmiddellijk na binnenkomst in Nederland bij een erkende of geregistreerde reinigings- en ontsmettingsplaats voor pluimveetransportmiddelen moeten melden voor een tweede reiniging en ontsmetting. Dit is van belang om het risico op insleep of versleping van de ziekte te minimaliseren.
EU-uitbraken
Afgelopen december kwam er een melding vanuit het Verenigd Koninkrijk dat zich een uitbraak van laag pathogene Aviaire Influenza (LPAI, H5N3) op een commercieel pluimveebedrijf had voorgedaan. Daar is het echter bij 1 besmetting gebleven. In Nederland wordt er jaarlijks op een aantal bedrijven vogelgriep aangetroffen, maar van een uitbraak is sinds 2016-2017 geen sprake meer geweest. Na een relatief ‘rustige’ periode omtrent vogelgriepuitbraken is dit dan ook een koude douche voor de pluimveesector. Een vogelgriepuitbraak heeft desastreuse gevolgen voor een pluimveebedrijf en boezemt menig pluimveehouder angst in.

bron:boerenbusiness

Bekijk ook

Vader en zoon na jaren van klachten voor de rechter voor verven papegaaien

Het verschil tussen een geelvleugelara en een groenvleugelara lijkt miniem. Toch mogen alleen de eerste ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *