woensdag 29 januari 2020
Homepage | overige | Vogelgriep bij dierenhandel in gemeente Krimpenerwaard

Vogelgriep bij dierenhandel in gemeente Krimpenerwaard

Bij dierenhandel Hoogendoorn in de gemeente Krimpenerwaard is vogelgriep uitgebroken, heeft staatssecretaris Van Dam in de Tweede Kamer bevestigd. Het is niet bekend of het gaat om vogelgriep type H5N8, de dodelijke en erg besmettelijke variant. Het is de eerste uitbraak van vogelgriep in die regio, meldt Omroep West.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is bij het bedrijf in Stolwijk om verder onderzoek te doen. De 6000 vogels worden vandaag geruimd. De dierenhandel moet zo’n 11 tot 12 weken dicht.

Het terrein waar de dierenhandel staat is afgesloten, meldt Omroep West. De gemeente Krimpenerwaard raadt mensen af om richting het bedrijf te gaan.

Sterkte
Medewerkers van het bedrijf hebben het moeilijk met de situatie, schrijven ze. “Wij kunnen ons voorstellen dat u als vaste klant dit ook lastig vindt. Wij wensen een ieder die op zijn of haar manier hierbij betrokken is veel sterkte toe.”
Het bedrijf handelt onder meer in kippen, hoenders, kwartels en watervogels.

In het gebied van drie kilometer rond het besmette bedrijf in Stolwijk ligt één ander pluimveebedrijf. Dit bedrijf wordt bemonsterd en onderzocht op vogelgriep. Staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken heeft per direct een vervoersverbod voor pluimveebedrijven afgekondigd in een zone van tien kilometer rond het bedrijf in Stolwijk. Een vervoersverbod heeft betrekking op pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel. Alle huidige landelijke maatregelen blijven onverkort van kracht.

bron: NOS en rijksoverheid

kippen-toom

Bekijk ook

Bijna twee keer zoveel ooievaars geteld als vorig jaar

Het aantal overwinterende ooievaars dat afgelopen weekend in ons land is gespot, ligt bijna twee ...

2 opmerkingen

  1. Hopelijk blijft de mutatie vogelgriep alleen bij de hoenders en watervogels en komt er geen mutatie op zoogdieren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *