vrijdag 28 februari 2020
Homepage | inheemse vogels | Vogelgeluiden van tienduizend vogelsoorten online beschikbaar

Vogelgeluiden van tienduizend vogelsoorten online beschikbaar

Een leger van geluidenjagers, liefhebbers en professionals, bouwt samen aan de grootste openbare vogelgeluidencollectie ter wereld: Xeno-canto. Deze rijke bron voor biodiversiteitsonderzoek is nu met hulp van de Netherlands Biodiversity Information Facility (NLBIF) en Naturalis Biodiversity Center voor iedereen toegankelijk gemaakt via de Global Biodiversity Information Facility (GBIF).
Geluiden als bron van informatie en kennis

Op de website van Xeno-canto worden de geluiden voorzien van gegevens zoals identificatie, locatie, tijd, type en welke vogelsoorten er nog meer op de achtergrond van de opname te horen zijn. Alle opnamen zijn voorzien van een uniek catalogusnummer, zodat er naar gerefereerd kan worden. Van elke opname wordt een sonogram gegenereerd, een visuele weergave van het geluid
. Opnamen worden op allerlei manieren doorzoekbaar en inzichtelijk gemaakt, onder andere via een zoekmogelijkheid op lokale (Nederlandse) soortnaam en via kaarten. De gemeenschap bediscussieert opnamen via het forum, waarbij ook determinaties worden gedaan of gecorrigeerd. Op deze manier delen en vergroten de gebruikers hun kennis over vogelgeluiden.
Naar een nog completere collectie
Het werk van de geluidenjagers zit er voorlopig nog niet op; de collectie is ondanks zijn indrukwekkende omvang nog niet compleet. De organisatie achter Xeno-canto, de Stichting Xeno-canto voor Natuurgeluiden, stelt als een van de doelen om een complete verzameling bijeen te brengen. Dat wil zeggen: een geluidenverzameling van alle vogelsoorten (inclusief ondersoorten), met daarin alle typen geluiden (zoals zang, alarmroep en vluchtroep), van volwassen en jonge vogels, in zijn gehele geografische variatie en variatie door de tijd heen. Ook zijn er plannen om de database uit te breiden naar andere geluidsproducerende soortgroepen, zoals zoogdieren, kikkers en insecten. Om dit einddoel te bereiken zijn er nog vele uren geluidsopnamen en jaren veldwerk nodig.

bron:Naturetoday
foto”Wikipedia

Een zingende merel

Bekijk ook

Vredelievende vogels veroorzaken explosie (video)

Een zwerm vogels veroorzaken een explosie op een elektriciteitsleiding. Er lijken geen vogels gewond te ...

1 opmerking

  1. Een hele uitdaging.Maar met de voort denderende technologische trein moet dit lukken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *