vrijdag 13 december 2019
Homepage | regelgeving | Vogeldieven slaan toe in Zuidoost Brabant.

Vogeldieven slaan toe in Zuidoost Brabant.

GEMERT/HELMOND – Vogelliefhebbers in Zuidoost-Brabant slapen onrustig. Vogeldieven zijn volop actief. In Eindhoven zag Harry Slegers anderhalve week geleden zijn 34 prijswinnende putters ontvreemd. In Helmond sloegen vorige week in de nacht van donderdag op vrijdag dieven toe bij Jeffrey, die zijn achternaam voor zich houdt. Buit: 25 vogels, waaronder tien zebravinken.

Patricia Smits, ook uit Helmond, zag vorige week op vrijdagochtend dat tien kanaries uit haar volière waren verdwenen. „Die zat niet op slot, maar dieven hebben wel twee keer over een afgesloten hek moeten klimmen.”

Het landelijke Meldpunt Vogeldiefstal is gealarmeerd. „Het valt ons op dat de meeste diefstallen voorkomen in het zuiden van het land”, zegt Wil van Zon van het meldpunt. De politie Helmond heeft via Facebook vogelbezitters gewaarschuwd ‘erg waakzaam te zijn’.

Martien van de Kerkhof
De voetstappen van de dieven staan nog in het schelpenzand onderin de volière. De zoolafdrukken zijn stille getuigen uit de nacht van vorige week vrijdag op zaterdag. Toen stalen onbekende vogeldieven negentien putters uit de tuin van Martien van de Kerkhof in Gemert.

„Ik weet niet meer wat ik moet doen.” Van de Kerkhof (74) is in dertig jaar tijd zes keer bestolen. Acht jaar terug verdwenen vijftien goudvinken en putters. In 1990 zelfs 26 vinken in één klap. „Ik heb een alarm gehad, maar dat maakten ze onklaar. Sloten knippen ze door. Ik denk dat ik nu camera’s ophang.”
Vrijdagochtend ontdekte Van de Kerkhof de diefstal. „Alle deuren van de volière stonden open. Dan sta je toch efkes zo.” Hij maakte een trillende beweging met beide handen. Van de Kerkhofs vrouw Maria vult aan: „Als ik nu iets hoor, lig ik stijf van de schrik in bed.”

Opnieuw
Ondanks de domper pikt Van de Kerkhof zijn hobby weer op. „Ik heb al van wat kwekers en handelaren gehoord dat ze voor mij vogels apart houden. En dan begin ik maar weer opnieuw. Ik heb al z’n leven vogels gehad. Ik kan niet zonder.”

bron: ed.nl

Zo zien wij putters graag en niet in een loper bij een dief

Bekijk ook

Opvangcentra voor hulpeloze egels, vogels en herten in gevaar door strenge regels

Opvangcentra voor wilde dieren in heel Nederland dreigen te verdwijnen. Door strenge eisen van de ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *