zondag 5 juli 2020
Homepage | regelgeving | Vogeldiefstal neemt vlucht en vooral Noord-Brabant is de klos

Vogeldiefstal neemt vlucht en vooral Noord-Brabant is de klos

Vogelhouders slapen tegenwoordig met één oog open. Jaarlijks worden voor duizenden euro’s aan bijzondere vogels gestolen, vooral Noord-Brabant is de afgelopen weken weer flink de klos. De vogels worden uit de volière van een hobbyist gejat en soms voor wel duizend euro per exemplaar doorverkocht. Precies om die reden richtte Wilma van Zon vorig jaar het Meldpunt Vogeldiefstal op. „Ik was dat zo zat. Ik wilde één centraal punt oprichten waar alle diefstallen verzameld worden. We zijn nu bezig met het ontwikkelen van een applicatie, waarmee mensen de ringnummers van vogels die ze willen kopen kunnen checken.”

Maar dat systeem is niet waterdicht. „Want die dieven zijn inmiddels wel zo gehaaid dat ze de ringen kapot knippen en gewoon nieuwe omdoen.” Op verkoopwebsites staan de zeldzaamste exemplaren voor meer dan duizend euro per stuk te koop.

Een van de grootste diefstallen van de afgelopen jaren vond anderhalve week geleden plaats in het Brabantse Nuenen. Daar waren woensdag 435 vogels verzameld door Vogelvereniging De Bastaarden voor een tentoonstelling. Zeldzame vogels, van particulieren die hun trots wilden tonen. In de daaropvolgende nacht werden echter 225 vogels gestolen. „Tientallen inzenders zijn gedupeerd, de waarde gaat over de 10.000 euro heen”, vertelt secretaris Lambert van Gelooven.

Verzekerd
Enkelen zijn dertig vogels kwijtgeraakt, gelukkig is de vereniging goed verzekerd. „Het was vreselijk om dit te melden bij de inzenders.” De vereniging, die vanaf 1962 bestaat, heeft zoiets nog nooit meegemaakt. „Dit is sowieso de eerste keer dat er in Nederland zo’n groot aantal vogels bij een tentoonstelling werd weggehaald. We zijn bang voor de gevolgen, dat mensen denken: daar gaan we niet meer heen met onze vogels. We hebben in ieder geval al besloten volgend jaar te gaan overnachten in de ruimte van de tentoonstelling”, vertelt Van Gelooven. Er is aangifte gedaan bij de politie.
Van Zon voelt mee met de slachtoffers van deze diefstallen. „Mensen steken heel veel tijd, geld en liefde in die dieren, dat laatste is nog wel het belangrijkste. Sommige particulieren zijn wel zes keer de pineut.” Exacte cijfers heeft ze niet, aangezien niet alle gedupeerden weten dat er een centraal meldpunt is, maar ze weet wel dat er jaarlijks honderden vogelliefhebbers slachtoffer worden van diefstallen, waarbij in totaal voor vele duizenden euro’s aan vogels worden gejat. „Het probleem is dat dieren worden gezien als goederen door de wetgever, waardoor de straffen laag zijn.”

Opsporen lastig
De oprichtster van het Meldpunt Vogeldiefstal geeft aan dat de meeste diefstallen in Noord-Brabant worden gepleegd. De politie Oost-Brabant heeft de laatste tijd inderdaad vaak te maken met vogeldiefstallen, merkt een woordvoerder op, die geen exacte cijfers heeft. Zonder camera’s wordt het opsporen van de dieven voor de politie echter lastig. Van Zon vermoedt dat veel inbrekers de vogels naar het buitenland vervoeren.

In de nacht van donderdag op vrijdag was het prijs bij het Vogelasiel in Lierop. Beheerster Pepie Peerlings schrok zich een ongeluk toen ze rond 08.00 uur vrijdagochtend aankwam bij het terrein en zag dat het slot was opengeknipt. Gek genoeg zaten alle vogels nog netjes in hun verblijf; de inbrekers hadden het gemunt op de honderd witte muizen die gefokt worden als voer voor de dieren. „Het zullen mensen zijn geweest die ook vogels of reptielen hebben, dat kan haast niet anders.” De veertig tot vijftig vogels die momenteel in het asiel zitten, hoeven niet te verhongeren. „We hebben nog eendagskuikens voor ze.”

bron: De Telegraaf

 

Bekijk ook

Online handel wilde dieren in Nederland niet altijd legaal

Samen met TRAFFIC, IFAW en Interpol deed het Wereld Natuur Fonds vorig jaar onderzoek naar ...

2 opmerkingen

  1. Vogels worden voor 1000 euro verkocht???? Dit is koren op de molen voor de dief! Maar welke vogels zijn 1000 euro waard ? Niet die ze gejat hebben op de tt ,en bijna ook nooit die men uit de voliere steelt,hier gaat het vaak om vogels van een paar tientjes tot een paar honder euro.
    De meeste vogels worden gejat voor de heb ,en de hoeveelheid die men jat ,zal een paar duizend waard kunnen zijn,.met name voor de kwekers ervan.
    Maar dit heeft geen prioriteit voor de politie ,en deze is er ook niet in gespecialiseerd ? Een goed slot, lampen die aanspringen niet 1 maar 2 of 3,zal afschrikken, ook zijn er kleine alarm installatie middelen die op battery werken die men op deuren kan zetten.
    Camera op diverse plaatsen ,wel goed of dummie zal afschrikken.
    En een honkbal knuppel en jezelf aan te melden bij deze vereniging zal helpen om de bal goed te raken?

  2. Zou Lambert niet één twee,drie geloven.Maar misschien trapt de verzekering er in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *