zaterdag 4 juli 2020
Homepage | inheemse vogels | Vogelbescherming verwacht invasie witkopstaartmezen

Vogelbescherming verwacht invasie witkopstaartmezen

Let de komende tijd extra op wanneer u staartmezen in tuin of bos ziet. Want naast ‘onze eigen’ staartmezen zijn er de afgelopen weken ook geregeld groepen witkopstaartmezen gezien. Die zijn zo mogelijk nóg schattiger en zijn in ons land in deze aantallen best bijzonder. Hoe zie je het verschil?

Laatste grote invasie
Witkopstaartmezen (een ‘ondersoort’) komen voor in Scandinavië en vanaf Polen oostwaarts. Ze duiken bij uitzondering in Nederland op. Maar in sommige jaren is er sprake van een invasie-achtig voorkomen. De voortekenen daarvan zijn dan vaak al in het najaar te zien.

Als veel witkopstaartmezen een zachte winter hebben overleefd, brengen ze ook veel jongen groot. Vervolgens is er dan niet genoeg ruimte voor al deze vogels. Daarop slaan de staartmezen aan het zwerven en kunnen op die manier massaal in Nederland verschijnen.

De laatste grote invasie was in 2010 toen naar schatting misschien wel 10.000 witkopstaartmezen ons land overspoelden. Mogelijk was het de grootste invasie in West-Europa ooit. Tijdens een normale winter gaat het eerder om tientallen vogels. De oorsprong van de witkoppen die Nederland weten te bereiken, moeten we overigens vooral in oostelijke richting zoeken.

Herkenning
De naam van de witkopstaartmezen zegt het al: ze hebben spierwitte, ongevlekte kopjes die duidelijk gescheiden zijn van een zwarte nekband. Ze missen ook de kenmerkende donkere baan langs de ogen en wangen van onze staartmezen. En hun vleugels laten ook meer wit zien. De tertials zijn namelijk grotendeels wit. Tertials zijn de veren die een deel van de slagpennen bedekken als de vogel zit. Ook zijn witkoppen vaak witter van onderen.

bron/citaat:Vogelbescherming

Witkop staartmees

Bekijk ook

Nieuw licht op zingende mannetjesmezen

Alles wat we altijd dachten te weten over de zang van de koolmees is nu ...

2 opmerkingen

 1. Er zijn ook wit koppige staartmezen deze zijn lang niet zo wit,verwarring is goed mogelijk.

 2. Als ik mij niet vergis zijn er 17 ondersoorten, plus de verschillende hybrides- kruisingen soorten-ondersoorten. Zo zijn er juveniel met rode oogring en juveniel met gele oogring, en die een invloed hebben met/op het witte uiterlijk.
  Staartmees werd-wordt als aparte soort (eigen familie) aanzien vanwege onder andere nestenbouw.

  Dat er meer jongen zijn na een zachte winter is gewoon een theoretische stelling.
  Een andere stelling is dat er meer nakomelingen zijn vanwege aankomende strenge winter. Wat er op neer komt minder aantal overlevende voor/bij verdere nakweek.
  Een mooi voorbeeld daarvan zijn baardmannetjes.
  Wat nogmaals een bewijs is dat de natuur ondoorgrondelijk is, niet te begrijpen is.
  Ook al zijn er verschillende organisaties-personen die denken daar een mouw aan te passen. Dit kan al of niet tijdelijk, maar uiteindelijk is het de natuur die beslist.
  Ook wat betreft invasie witkopstaartmezen. Dieren- vogels in de natuur zijn in de eerste plaats afhankelijk van voorraad voedsel .
  Overpopulatie dieren-vogels hebben daar mee te maken. Dit vanwege voorhanden zijnde voedsel die op een natuurlijke of kunstmatige manieren zijn ontstaan.
  Laat dan het klimaat- temperatuur gunstig zijn, en waardoor de kweek wordt bevorderd.
  Nogmaals de natuur regelt zichzelf door evolutie dieren-vogels. En waardoor er nieuwe soorten-ondersoorten ontstaan. Net zoals bij witkopstaartmezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *