donderdag 12 december 2019
Homepage | inheemse vogels | Vogelbescherming bij Raad van State: te veel risico’s Vliegveld Lelystad

Vogelbescherming bij Raad van State: te veel risico’s Vliegveld Lelystad

Komende maandag 5 september dient het beroep van Vogelbescherming Nederland bij de Raad van State over de uitbreiding van Vliegveld Lelystad. Vogelbescherming heeft beroep ingesteld tegen het bestemmingsplan van de gemeente Lelystad, omdat de onderzoeken waarop de gemeente zich baseert naar de mening van Vogelbescherming onvoldoende en onvolledig zijn. Het vliegveld ligt letterlijk om de hoek van grote vogelrijke natuurgebieden. De komst van het vliegveld kan grote nadelige gevolgen voor deze gebieden hebben en de grote groepen vogels kunnen een gevaar voor de vliegveiligheid opleveren.

De overheid wil de kleine luchthaven bij Lelystad omtoveren tot een veel grotere nationale luchthaven, met op termijn maar liefst 45.000 vluchten per jaar. De luchthaven ligt in de directe omgeving van zeer vogelrijke natuurgebieden. De Oostvaardersplassen liggen op een steenworp afstand, maar ook de Lepelaarplassen, Veluwerandmeren, Ketelmeer en Markermeer bevinden zich in de nabijheid. Vogelbescherming verwacht dat de uitbreiding van het vliegveld een enorme impact zal hebben op de grote groepen vogels die hier leven. De vogels zelf, waarvan soorten als ganzen en aalscholvers in grote groepen tussen de verschillende gebieden vliegen, vormen een bedreiging voor het luchtverkeer. Het is daarom te verwachten dat er vergaande maatregelen genomen gaan worden om de aantallen vogels in de omgeving van het vliegveld terug te brengen zoals dat ook bij Schiphol gebeurt.

bron: Vogelbescherming
foto: eerder gepubliceerd

Het vliegveld Lalystad vanuit de lucht
Het huidige vliegveld Lelystad vanuit de lucht

Bekijk ook

Groene specht verlaat het nest (video)

Jan Ebbenn filmde een groene specht die een jong stimuleert om naar buiten te komen. ...

1 opmerking

  1. Volgens de natuur organisaties zullen er overal natuur gebieden te dicht bij vliegvelden liggen ,ook bij snelwegen ,en bij steden,en bij industrie gebieden,en bij de
    Spoorbomen, dat krijg je als je deze organisaties te veel hun zin geeft ,in het massale kerkhof oostvaarder plassen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *