dinsdag 21 januari 2020
Homepage | inheemse vogels | Vogel vliegt in een ruk van Canada naar de Waddenzee

Vogel vliegt in een ruk van Canada naar de Waddenzee

In een vlucht zesduizend kilometer overbruggen. Het lijkt iets wat vliegtuigen doen, maar ook vogels kunnen het. Een kleine kanoet vloog onlangs in een ruk van Canada naar het Waddengebied, zo melden onderzoekers van het NIOZ Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee.

Het vrouwtje werd in april gevangen en kreeg vervolgens een prototype van een microsatellietzender om haar poot. Kort nadat ze werd vrijgelaten vloog ze al in een dag van Terschelling naar IJsland. Onlangs maakt ze het dus nog even wat bonter.

Slechts zestig uur had ze nodig om de vierduizend kilometer te overbruggen. „Met deze vlucht heeft Paula een aantal belangrijke theorieën bevestigd”, vertelt onderzoekster Eva Kok tegen RTV Noord-Holland. „Op basis van radarwaarnemingen op Groenland en van geringde vogels hadden we wel de nodige vermoedens over de manier waarop kanoeten vanuit de Waddenzee naar en van hun broedgebieden in noordoost Canada trekken, maar deze ene zendervogel heeft dat nu echt hard gemaakt.”

bron:metronieuws
foto: wikimedia

Kanoet in zomerkleed
Kanoet in zomerkleed

Bekijk ook

Torenvalk van héél dichtbij (video)

De meeste mensen zullen een torenvlak wel eens in de lucht zien hangen langs de ...

1 opmerking

  1. Kan iemand mij uitleggen,waar je onderweg moet stoppen,van de Waddenzee,naar Canada?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *