zaterdag 19 oktober 2019
Homepage | uitheemse vogels | Vogel stikt tijdens het doorslikken van een hele(!) haai

Vogel stikt tijdens het doorslikken van een hele(!) haai

Onderzoekers hebben op een strand in Nieuw-Zeeland een wel heel bijzondere ontdekking gedaan. Ze stuitten er op een zeer ambitieuze, maar inmiddels dode noordelijke koningsalbatras. Uit de keel van de vogel stak een staart van een haai.

Intacte haai
In het laboratorium hebben onderzoekers de vogel vervolgens opengesneden. En in het lijf van de vogel troffen ze een intacte valse doornhaai aan. De haai was nog niet verteerd – waarschijnlijk door toedoen van zijn harde huid – en de onderzoekers weten bijna zeker dat de vogel is gestikt terwijl hij deze haai heelhuids naar binnen probeerde te werken. De haai is ongeveer 67 centimeter lang. Daarmee is deze net zo lang als de lengte van de lichaamsholte van de albatros.

De haai is ongeveer net zo lang als het lichaam van de vogel.

Flinke vogel
De noordelijke koningsalbatros is een enorme vogel. De vogel meet van het puntje van zijn snavel tot het puntje van zijn staart zo’n 115 centimeter en heeft een spanwijdte van ongeveer drie meter. De albatrossen zijn echte aaseters en consumeren voornamelijk dode (inkt)vissen die aan het wateroppervlak drijven. De valse doornhaai leeft op grotere diepte en is mogelijk in sleepnetten terechtgekomen en weer terug in zee gegooid. Dat de haai al dood was op het moment dat de albatros zich eraan tegoed deed, wordt onderschreven door het feit dat in de maag van de haai geen stukjes albatros zijn gevonden. De haai is dus niet meer in staat geweest om de onfortuinlijke albatros van binnenuit op te eten.

Normaal gesproken zijn albatrossen met hun scherpe snavel in staat om grote vissen in stukken te scheuren. Maar om de één of andere reden koos deze albatros dus een andere tactiek. En die werd de vogel fataal.

bron: Scientas.nl
foto: Wikipedia

Northern_Royal_Albatross_with_Red-billed_Gull_Taiaroa_Head_Sept_2007

Bekijk ook

De beroemde parkietenman uit India (video)

Hij haalt regelmatig de wereldpers en komt voor in allerlei films. Maar hij voert dan ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *