vrijdag 7 augustus 2020
Homepage | inheemse vogels | Voetverwarming voor ooievaars

Voetverwarming voor ooievaars

Volgens Stork (de Stichting Ooievaars Research & Knowhow) overwinteren er in Nederland tussen de 450 en 650 ooievaars. Iedereen die een beetje oplet ziet ze af en toe in het landschap en soms ook in de vlucht.

Dat geldt overigens ook voor zilverreigers. In een maand tijd ben ik gestuit op twee merkwaardige plaatsen waar ooievaars niet alleen overwinteren, maar ook nog eens in groepsverband overnachten. De Landscheidingsweg bij Wassenaar huisvest op lantarenpalen boven de vierbaansweg 10 exemplaren. Stoppen daar is lastig. Files staan daar niet. Dus het blijft bij verwondering. Waarom houden die elegante vogels zo van deze verschrikkelijke plek. Vlakbij is er natuur met stoere bomen en lieflijke weilandjes. Dus huh? Waarom doen ze dat?

Lantaarnpaal
Omdat het onmogelijk is in de avondspits van ons kantoor aan de Maliebaan een Rijksweg te bereiken, belandde ik pas op Lage Weide aan de kant van Maarssen. Natuurlijk stond ik stil. Gelukkig maar. Meer dan dertig ooievaars hadden een plek gevonden op lantaarnpalen. Een aantal vloog heen en weer. Probeerde een plekje en vloog weer verder.
Ook hier, midden op het industrieterrein. En opeens begreep ik het. Elke ooievaar stond op een lamp. Zo houdt een slapende ooievaar kennelijk één poot warm. Meer is, zoals u weet, niet nodig. Het overwinteren wordt met voetverwarming een stuk aangenamer. Nu hoop ik dat een van de producenten van lantaarnpalen deze column leest en geïnspireerd raakt om de meest ooievaarsvriendelijke paal met voetverwarming te gaan ontwerpen.

En dan gaat de Partij voor de Dieren wel actie voeren zodat Rijkswaterstaat ze ook nog voorschrijft. Op naar de 1000 overwinteraars.

bron en foto:Cobouw.nl

Pantoffels zullen ook niet passen
Pantoffels zullen ook niet passen

Bekijk ook

Steeds meer oehoes bij vogelopvang: ‘Ze zijn niet geschikt als huisdier’

Met hun ronde, heldere ogen en donzige vacht zien jonge oehoe’s eruit als schattige, knuffelbare ...

1 opmerking

  1. Het zal op de nieuwe positief lijst toch verboden worden voor ooievaars om in nederland te verblijven?
    Deze komen uit Afrika? En zouden daar eigenlijk ook moeten blijven.kijk maar naar de heilige ibis.
    Deze komt volgens de opstellers van deze lijst al overal voor in Nederland .en is dan ook verboden hier.hij hoorde ook in Afrika.
    Als je gaat stemmen weet je in ieder geval waar je niet op stemmen moet.de partij van DEZE staatsecretaris. En een wazige dierenpartij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *