dinsdag 22 oktober 2019
Homepage | inheemse vogels | ‘Voederplaatsen voor vogels zijn bron van ziekte’

‘Voederplaatsen voor vogels zijn bron van ziekte’

Voederplaatsen voor vogels zijn een bron van ziekte. Dat suggereert een nieuwe Amerikaanse studie.
Vinken die hun voedsel vaak uit een vogelhuisje of speciale vogelvoersilo’s, lopen meer risico dat ze een veel voorkomende oogziekte oplopen.

Ook verspreiden ze deze ziekte vervolgens relatief snel onder de vogels waarmee ze zwermen vormen.

Dat melden Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Proceedings of the Royal Society B.

Ogen
De wetenschappers bestudeerden het gedrag van Mexicaanse roodmussen, een vogelsoort die veel voorkomt in Amerikaanse achtertuinen en dus vaak wordt gevoerd.

Bij het onderzoek werd ook in kaart gebracht hoe een veel voorkomende oogziekte genaamd Mycoplasmal conjunctivitis zich verspreidt onder de dieren. Van deze aandoening krijgen de vogels rode, gezwollen ogen en kunnen ze uiteindelijk blind worden.

De wetenschappers rustten een groot aantal vogels uit met computerchips met een barcode. Deze code werd automatisch geregistreerd zodra de dieren bij voederplaatsen in de buurt kwamen die bij het onderzoek waren betrokken.

Eetgewoontes
Hoe vaker een vogel bij een voederplaats werd gesignaleerd door de computer, hoe groter de kans dat dit dier uiteindelijk de oogziekte ontwikkelde, zo ontdekten de wetenschappers.

Ook de groepsgenoten van vogels die hun voedsel vaak uit vogelhuisjes of vogelvoersilo’s halen, krijgen sneller Mycoplasmal conjunctivitis. “De eetgewoontes van de vogels zijn dus erg belangrijk bij de verspreiding van de ziekte”, aldus hoofonderzoeker Damien Farine op EurekAlert.

Schoonmaken
Het is nog onduidelijk of de bevindingen ook opgaan in Europa en of ook andere vogelziektes via voederplaatsen worden overgedragen. De wetenschappers zijn van plan meer onderzoek te gaan doen naar die vragen.

Frarine benadrukt in ieder geval dat het voeren van vogels niet verkeerd is, aangezien de dieren het voer nodig hebben in de winter. Maar hij raadt mensen die vogelhuisjes hebben wel aan om de voederplaatsen regelmatig schoon te maken, omdat op de huisjes en vogelvoersilo’s waarschijnlijk snel ziektekiemen ontstaan door de drukte.

bron: NU.nl/Dennis Rijnvis

birds-feeding

 

 

Bekijk ook

Stadsvogeladviseur worden ??

Stadsvogeladviseurs zijn voor Vogelbescherming de ogen en oren in het stedelijke gebied. Sinds 2009 zetten ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *