dinsdag 25 februari 2020
Homepage | inheemse vogels | Vlissingen vraagt: stop met het voeren van meeuwen en duiven

Vlissingen vraagt: stop met het voeren van meeuwen en duiven

VLISSINGEN – “Geen vogels voeren, aub!” En nog eens in het Duits: “Bitte die Möwen nicht füttern!” Binnenkort komen overal in Vlissingen borden met die tekst. “Kijkt u uit voor de meeuw?” Bij de Hema in Vlissingen krijg je tegenwoordig standaard een waarschuwing bij de befaamde Hema-worst.
Want de meeuw zit buiten. En wacht. Bij Bakker Bart en andere verkopers van etenswaren zijn ook de duiven niet meer weg te slaan.

Bij lunchroom Intermezzo wordt geklaagd dat meeuwen terrastafels leegroven als de klant even naar het toilet is. Snackbar Neptunus wijst op de hygiënische consequenties. De duif, die veertien kilo poep per per jaar rondstrooit, heeft zijn bijnaam ‘vliegende rat’ te danken aan het feit dat hij gastheer kan zijn van parasieten zoals mijten, teken, vlooien en luizen. Duivennesten bieden een gerieflijk onderkomen aan motten, vliegen, kevers, mijten, zilvervisjes en stofluizen. De Hema moest een ‘huisduif’ laten wegvangen omdat die steeds weer achter de Food-balie kwam. Niet te verenigen met de verkoop van voedsel, immers.

Meeuwenkolonie
Het probleem van de handtamme vogels doet zich niet alleen in Vlissingen voor. Elders in kustgebieden is de overlast nog extremer. In Leiden is een overlastgevende meeuwenkolonie met met behulp van de stadsecoloog succesvol ingedamd door buiten de stad een kunstmatige broedplaats te creëren en de daken in de binnenstad ongeschikt te maken voor nestelen, weet de Vogelbescherming. De gemeente Den Haag wijst op haar website onder meer op subisidies voor het aanleggen van groene daken, waarop meeuwen niet graag nestelen.

Maar dat heeft allemaal geen zin als mensen hun afval niet netjes in (goed afgesloten) prullenbakken deponeren en als ze de dieren voer blijven geven, zeggen instanties als de Vogelbescherming, vogelopvang De Mikke en ongediertebestrijders. “Ze hebben dat voer niet nodig om te overleven”, geeft een woordvoerder van de Vogelbescherming aan.

Posters
Vorig jaar heeft de gemeente Vlissingen op verschillende plaatsen aan de boulevard posters verspreid met de oproep, vogels niet te voeren. “Verschillende ondernemers hebben aangegeven zo’n poster te willen hebben. Die gaan we binnenkort afgeven”, zegt woordvoerder Indra Paasse. “En we zijn op dit moment aan het nadenken over locaties om borden te plaatsen met een verbod om vogels te voeren. Waarschijnlijk komen die bij De Punt te staan, bij de Oranjemolen, het standbeeld van Michiel de Ruyter, het De Ruyterplein, het Bad- en Nollestrand en bij De Naald, bovenaan de Coosje Buskenstraat.”

Of ook het Bellamypark en de binnenstad een verbodsbord krijgen, wordt nog overwogen.

bron:PZC.NL
foto: eerder geplaatst

Een sierlijke kokmeeuw
Een sierlijke kokmeeuw

Bekijk ook

Verstoten moedervogels echt jongen die naar mens ruiken?

Vogeltjes die uit het nest zijn gevallen, moet je nooit oppakken. Want, zo gaat het ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *