zaterdag 14 december 2019
Homepage | inheemse vogels | Vliegveldvogels zingen ’s ochtends vroeger om lawaai te vermijden

Vliegveldvogels zingen ’s ochtends vroeger om lawaai te vermijden

Vogels rond luchthavens beginnen ’s ochtends vroeger te zingen om het lawaai van opstijgende vliegtuigen te vermijden. Tot deze conclusie kwamen onderzoekers door het gedrag van diverse zangvogels rond een luchthaven te vergelijken met hun soortgenoten in andere gebieden. De studie werd gepubliceerd in het vakblad Ecology and Evolution.

Vijf vogelsoorten (roodborst, merel, koolmees, pimpelmees en vink) beginnen vroeger aan hun ochtendconcert in de buurt van de Tegel luchthaven in Berlijn.
Duidelijke communicatie is van levensbelang voor zangvogels. Met hun liedjes verdedigen zij hun territorium en trachten zij een partner te versieren. De boodschap van hun liedjes kan echter verloren gaan in het kabaal van menselijke activiteiten.

‘Er zijn heel wat manieren waarop zangvogels zich aanpassen aan lawaai,’ zegt Carel ten Cate (Leiden Universiteit) die niet betrokken is bij het onderzoek. ‘Sommige vogels gaan luider zingen of ze herhalen hun lied vaker.’ In 2003 ontdekten zijn collega’s Hans Slabbekoorn en Margriet Speet van Leiden Universiteit dat koolmezen hogere noten zingen om te voorkomen dat hun lied verloren gaat in het lage frequentie lawaai langs drukke autowegen.

Het gedrag van zangvogels rond de Duitse luchthaven is een nieuwe manier waarop vogels zich kunnen aanpassen aan menselijke verstoring.

Een zwakte van de studie is dat de onderzoekers slechts twee locaties vergeleken. ‘Dit vraagt om meer metingen bij andere luchthavens en controlegebieden,’ adviseert Carel ten Cate. Of de zangvogels rond Schiphol ook vroeger zingen is dus nog een open vraag.

bron:volkskrant

vliuegtuig

Bekijk ook

Rechtbank Den Haag verbiedt opnieuw afschieten van smienten in Zuid-Holland

De Rechtbank in Den Haag heeft geoordeeld dat er geen afschot van smienten mag plaatsvinden ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *