zaterdag 4 juli 2020
Homepage | inheemse vogels | Vlaamse gaai: een eikelverzamelaar

Vlaamse gaai: een eikelverzamelaar

Maar liefst 5.000 eikels verzamelt een gaai ieder najaar. Er wordt vaak gedacht dat de gaai een groot aantal begraven eikels vergeet en dat hij op die manier werkt aan de verjonging van het eikenbos. In Engeland is daar zelfs onderzoek naar gedaan. Uit dat onderzoek blijkt dat de vogels hun oogst kilometers in de omtrek begraven. Dat elke gaai in een maand tijd wel vijfduizend eikels verstopt, maar ze later praktisch alle vijfduizend terugvindt. Slimme beesten dus, en ook nog eens buitengewoon mooi.
Gaai zoekt nu vooral eikels
De gaai voedt zich in het voorjaar en de zomer vooral met insecten, kevers, rupsen en menselijke voedselrestjes. Ook kleine of jonge zangvogels en eieren behoren tot het dieet. In de herfst schakelt hij over op vruchten (bramen, kersen, frambozen, lijsterbessen) en noten (beukennootjes en hazelnoten). Eikels vormen in het najaar de favoriete voedselbron.
Zes tegelijk
De eikels worden één voor één in de krop verzameld. Met maximaal vijf eikels in de krop en één in de snavel vliegt hij naar zijn territorium om ze in de grond te verstoppen als wintervoorraad. Een gaai stopt elke herfst ongeveer 5000 eikels weg in de aarde. Wat later niet wordt teruggevonden, groeit soms uit tot een nieuwe eik. De gaai is dan ook één van de beste bosbouwers.
Vlaamse gaai of gaai
De Vlaamse gaai heeft tegenwoordig saai ‘gaai’. De oorsprong van het Vlaamse karakter van de gaai leverde twee verklaringen op. Gaaien kunnen in sommige jaren ons land met tienduizenden overspoelen. Van waar al die vogels plots komen, is niet altijd duidelijk. Het ‘Vlaamse’ van de gaai zou zijn oorsprong hebben gevonden in Nederland omdat onze noorderburen dachten dat al die invasiegaaien uit Vlaanderen afkomstig waren. Een tweede verklaring voor de oude soortnaam is dat de gaai wordt gekenmerkt door een fraai verenkleed dat deed denken aan de kledij van de gegoede burgerij uit het rijke Vlaanderen.

bron/citaat:rootsmagazine.nl

Bekijk ook

Nieuw licht op zingende mannetjesmezen

Alles wat we altijd dachten te weten over de zang van de koolmees is nu ...

2 opmerkingen

  1. deze mooie vogel had zo in de tropen kunnen wonen.
    Hij is alert ,mooi van kleur ,
    Maar vreet wel alle jonge vog3ls op,maar hoort ook bij de natuur, en hij plant een heel bos ,met eike bomen.
    Ja een veelzijdig dier,

  2. De Havik slaat de Vlaamse gaai waardoor veel verstopte eikels de kans krijgen te ontkiemen en zo is de Havik een stukje van het complexe geheel wat natuur heet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *