zaterdag 14 december 2019
Homepage | inheemse vogels | Visarenden bezoeken Naardermeer

Visarenden bezoeken Naardermeer

De laatste dagen vliegen er verschillende visarenden boven het Naardermeer. Prachtige roofvogels die hier een tijdje blijven hangen voordat ze verder trekken naar het zuiden.

Volgens boswachter Jan Verkerke komen de visarenden waarschijnlijk uit Duitsland of Polen en komen ze hier op krachten voordat ze verder trekken naar hun overwinteringsgebieden in het zuiden. “Dat kan best en paar weken of een maand duren. Het weer is prima en door de goede waterkwaliteit van het Naardermeer vinden ze hier volop vis.”
Broeden doen de vogels nog niet in het Naardermeer. “In Duitsland broeden ze vaak op hoogspanningsmasten. Daarom hebben we al in 2005 jaar twee nesten op 34 en 38 meter hoogte geplaatst om ze tot broeden aan te zetten. De visarenden hebben daar echter geen gebruik van gemaakt.” Eerder dit jaar meldde Staatsbosbeheer het eerste broedgeval sinds tijden van de visarend in Nederland, in de Biesbosch.

Spectaculaire jacht
De jacht van de visarend is spectaculair om te zien. Net als de torenvalk bidt de visarend – in dit geval boven het water – om zijn prooi op te sporen. Wanneer de vogel een vis in het zicht heeft, maakt hij een duikvlucht en pakt met zijn klauwen de vis uit het water. Onder de poten heeft hij kleine stekels zodat de prooi niet wegglipt.

bron: natuurmonumenten.nl
foto: zie een eerdere publicatie

De visarend, waarschijnlijk vlak voor zijn duik naar een grote vis
De visarend, waarschijnlijk vlak voor zijn duik naar een grote vis

Bekijk ook

GGD waarschuwt voor papegaaienziekte in Gelderland

WARNSVELD – Sinds begin deze week is bij zes inwoners in de regio Noord- en ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *