zaterdag 14 december 2019
Homepage | inheemse vogels | Vinken, kepen en groenlingen redden het niet zonder winterakkertjes (video)

Vinken, kepen en groenlingen redden het niet zonder winterakkertjes (video)

Er moeten maatregelen genomen worden om vogels op het platteland te behouden. Soorten als vinken, kepen, groenlingen en geelgorzen redden het tegenwoordig niet meer zonder speciale winterakkertjes.

Winterakkers zijn veldjes met zomertarwe en zomergerst die in het najaar niet geoogst worden, maar die de hele winter blijven staan als voer voor de vogels. Dankzij subsidies voor agrarisch natuurbeheer is dit mogelijk.

Niets meer te halen
“Het zijn belangrijke akkertjes”, zegt vogelkijker Hans Olk. “Vroeger bleef er nog wel wat graan liggen als er geoogst was.”

Maar de oogstmachines van tegenwoordig zijn zo efficiënt dat er voor de vogels niets meer te halen valt op het moderne akkerland. “En er zijn ook bijna geen onkruidveldjes meer met zaad voor die vogels”, aldus Olk.

Weinig in Drenthe
Bij Anderen liggen een aantal van die winterakkertjes. De omgeving daar is aangewezen is als akkervogelgebied. Maar volgens Henk Jan Ottens van de Werkgroep Grauwe Kiekendief kunnen er nog wel wat winterakkertjes bij, vooral in de rest van de provincie.

“Als je over het hele areaal in Drenthe kijkt is maar een half procent van al het akkerland in Drenthe in gebruik als winterakker.”

Bekijk hier de video van rtvdrenthe

bron: rtvDrenthe

Bekijk ook

Rechtbank Den Haag verbiedt opnieuw afschieten van smienten in Zuid-Holland

De Rechtbank in Den Haag heeft geoordeeld dat er geen afschot van smienten mag plaatsvinden ...

3 opmerkingen

 1. Dit verhaal komt mij heel bekend voor?
  Plijt al jaren ? Dat men de agrarische sector niet af moet branden om hun slechte natuurbeheer.maar moet betrekken? bij een meter grond langs weilanden voor granen en wilde bloemen.
  Vroeger?ja was niet alles beter.maar hadden we akkerwallen in veel provincies. Stroken bos met allerlei bramen wilde bloemen en bessen tussen de weilanden.ook werd er graan verbouwd nu alleen nog maïs voor de duiven en kraaien.
  Dus 1 meter is voldoende .Maar dan wel over 100 meter.
  Per bedrijf.krijgen ze ook meer fruit? En dus ook meer opbrengst.daar gaat het iedere boer om.
  Eindelijk nog iemand die het begrijpt.al praat hij het ook na.

 2. Een vogelkijker? Is dat net zoals een sterrenkijker? nee ik ben geen vogelkijker.maar een liefhebber.ook van de natuur.zonder al de fratsen van overdadigheid van beheer.

 3. Dhr Olk is echt een man van het veldwerk en de praktijk,die net zoals de akkerbouwers ziet dat het niet best gaat met de akkervogels.Hans weet WAD hij doet. Vogelkieker had ook gekund.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *