maandag 25 mei 2020
Homepage | inheemse vogels | Vijftig kuikens op een rij, vogelcrèches niet dicht ! (met video)

Vijftig kuikens op een rij, vogelcrèches niet dicht ! (met video)

Deze enorme rits ganzenkuikens zijn natuurlijk niet allemaal van deze twee grauwe ganzen. Sommige ganzen en eenden brengen hun jongen samen in een grote groep. Deze club jonge vogels wordt ook wel een crèche genoemd. Tientallen kleine ganzen worden begeleid door een aantal volwassen ganzen. Ganzen zijn niet de enige vogels die hun jongen in crèches stoppen. Ook de jongen van onder andere eidereenden, koningssterns, bergeenden, andere ganssoorten en verschillende soorten pinguïns leven in grote groepen gescheiden van de ouders. Crèche-vorming komt over het algemeen voor bij vogels die in grote, wijde kolonies broeden, en waarvan de kuikens allemaal rond dezelfde tijd uit het ei komen.
Het kuiken-dagverblijf heeft verschillende voordelen voor de vogels. In een grote groep is het makkelijker om te verdwijnen in de menigte, en zo is de kans kleiner om gepakt te worden door een roofdier. Als het jong nog gevoerd wordt door de ouders hebben de ouders door de crèche meer tijd om te zoeken naar voedsel.
Begeleiding
Soms worden de jongen gevoerd door de ouders, soms zoeken ze zelf naar voedsel. In beide gevallen is de begeleiding van de crèche in handen van een aantal voogden. Deze begeleiders zijn vaak familie van een aantal jongen in de groep. Het is interessant dat de begeleiders zonder direct voordeel voor zichzelf op de jongen van andere ouders passen.

Gefilmd door Marinet Haitsma.

bron:Vroegevogels/Youtube

Bekijk ook

VIDEO: Karel ‘The Birdman’ zorgt voor verbinding tussen vogel en mens

TWIJZELERHEIDE – In de Fryske Wâlden ligt het prachtige landgoed ‘Hof fan ‘t Wyldpaed’. De ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *