vrijdag 21 februari 2020
Homepage | vogelverenigingen | Veteranen Zanglust Rien en Dies: ‘Vroeger had je maar vier kleuren’

Veteranen Zanglust Rien en Dies: ‘Vroeger had je maar vier kleuren’

Wij gaan in Vogelblad.nl geen aandacht besteden aan alle tentoonstellingen.
Maar voor Rien en Dies, niet alleen Zeeuwen, maar ook de harde werkers voor de Nationale tentoonstelling in Apeldoorn maken wij graag een uitzondering. En wees eerlijk, het is ook een héél mooi plaatje, die twee.

Door de teruglopende belangstelling ziet de Rillandse vogelvereniging Zanglust zich genoodzaakt haar activiteiten in te perken. De 53e jaarlijkse tentoonstelling van vrijdag 27 oktober was de laatste in deze opzet. Maar vogelliefhebbers kunnen nog wel uitkijken naar de Zeeuwse kampioenschappen in Krabbendijke. Die vinden op 14, 15 en 16 december plaats.
Ondanks de verminderde animo blikken voorzitter Rien Schout (69) en secretaris Dies Jeremiasse (72) van Zanglust tevreden terug op ongeveer een halve eeuw bij de vogelvereniging. “Stoppen? Daar wachten we nog een paar jaar mee”, zegt secretaris Jeremiasse (foto, rechts). “Als Rien vijftig jaar lid is en ik vijftig jaar secretaris, dan is het een goed moment.”
Veren
Er is veel veranderd in het kweken en verzorgen van kooivogels. “Vroeger had je maar vier kleuren, tegenwoordig heb je veel meer variaties”, vertelt Schout. “Bovendien staat dierenwelzijn tegenwoordig hoog in het vaandel. Al was dat altijd wel in orde: als je je vogeltjes niet goed verzorgt, zitten ze niet mooi in hun veren.”
Rad
“Het verenigingsleven was ook anders”, stelt de secretaris met pretlichtjes in zijn ogen. “Ik weet nog dat we tot vier uur ’s nachts ‘vergaderden’.” Veel Rillanders kunnen zich de jaarlijkse tentoonstelling met het rad van fortuin in het dorpshuis herinneren. Schout: “Dat leverde de centen op voor de vereniging. Maar uiteindelijk kwamen de meesten voor de prijzen, niet voor de vogels. De laatste jaren was de aanloop minder. Als je dan ook nog een zaal moet huren en alles eromheen moet organiseren, levert zo’n show te weinig op.”
Vergrijzing
Het aantal leden van vogelverenigingen neemt gestaag af, landelijk van ongeveer 40.000 op het hoogtepunt, tot zo’n 23.000 nu. Zanglust heeft er nog maar zestien. “Gewoon een gevolg van de vergrijzing”, zegt Schout nuchter. “En ja, er worden wel jeugdkampioenschappen georganiseerd, maar die zetten geen zoden aan de dijk. Vaak is het namelijk opa die de vogeltjes heeft gekweekt, niet de kleinkinderen. Dat zorgt dus ook niet voor de gewenste aanwas. Ach, de jeugd is tegenwoordig liever met andere dingen bezig.”
Feest
Toch zit de vereniging niet bij de pakken neer. Zanglust heeft in april een feestavond en leden kunnen volgende maand naar de Zeeuwse kampioenschappen. In januari vinden de Nederlandse kampioenschappen plaats in Zwolle. In 2019 organiseert de Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers in die stad ook de wereldshow. Jeremiasse en Schout verzorgen hiervoor al ruim twintig jaar het materiaal. Ze maken jaarlijks ruim 3000 kooitjes schoon. Jeremiasse: “Als dank daarvoor mogen we erbij zijn. En je houdt er veel vrienden aan over!”

bron en foto: internetbode.nl (Britta Janssen)

Rien en Dies

Bekijk ook

Terugblik op VOGEL 2020

Vogel2020 is voor de meesten van ons achter de rug. Echter nog niet voor ieder ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *