woensdag 29 januari 2020
Homepage | natuurbescherming | VERZET TEGEN TRADITIE VAN HAAN OPSLUITEN

VERZET TEGEN TRADITIE VAN HAAN OPSLUITEN

Dierenorganisaties willen een einde aan de traditie op Schiermonnikoog om een haan drie dagen lang op te sluiten in een mand op een 18 meter hoge mast. De traditie is onderdeel van het jaarlijkse Kallemooifeest op het Waddeneiland. De dierenactivisten spreken van dierenmishandeling en hebben daarvan aangifte gedaan.

De aangifte van het Comité Dierennoodhulp, Een DIER Een VRIEND, Rechten voor al wat leeft en stichting Dierennood was eigenlijk voor het Kallemooifeest van vorig jaar. Tegelijkertijd hebben de organisaties gevraagd handhavend op te treden tegen de traditie op het komende feest van 19 tot en 22 mei dit jaar.

Niet meer van nu
“Het past niet meer in deze tijd om een dier voor een traditie zo te misbruiken. Bovendien is het ook geheel onnodig, er zijn voldoende alternatieven om dit feest zonder dierenleed op een leuke manier door te laten gaan”, vinden de organisaties.

Met het opsluiten van de haan op eenzame hoogte wordt de Wet dieren op een aantal punten overtreden, zeggen de dierenorganisaties. Het dier zit drie dagen gestrest in isolatie, het kan niet scharrelen, niet op stok gaan, noch met soortgenoten communiceren. Bovendien is de haan drie dagen onvoldoende beschermd tegen slecht weer en is zijn bewegingsvrijheid dusdanig beperkt dat hem onnodig lijden wordt toegebracht.

Het protest tegen de traditie is niet nieuw want al jaren protesteren dierenorganisaties tegen het opsluiten van de haan. Het voorjaarsfeest is elk jaar met Pinksteren. De haan in de mand zou een vruchtbaarheidsritueel zijn.

Bron: ANP
foto:omropfryslân

Bekijk ook

Illegale vissers, smokkelaars en stiekeme vervuilers op zee opgelet: de albatros houdt u in de gaten

Illegale vissers, smokkelaars en stiekeme vervuilers op zee moeten hun borst natmaken: dankzij albatrossen, uitgerust ...

1 opmerking

  1. Ja ,persoonlijk kan ik mij hier wel iets bij voorstellen,maar? Het is aan de organisatie om daar zelf ook ééns over na te denken, heeft dit een meerwaarde als je iets anders zou bedenken,bv een konijnen vel ? Of een opgezette duif? Maarvzoals ik al zei ,het is de organisatie die hier de invulling aan moet geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *