zondag 5 juli 2020
Homepage | inheemse vogels | Verstoten moedervogels echt jongen die naar mens ruiken?

Verstoten moedervogels echt jongen die naar mens ruiken?

Vogeltjes die uit het nest zijn gevallen, moet je nooit oppakken. Want, zo gaat het verhaal, dan worden ze verstoten door hun moeder. Wat klopt er van dit verhaal?
Het is o zo goedbedoeld. Maar o zo dom: jonge vogels die uit het nest zijn gevallen oppakken en terug in hun nest plaatsen. Of, als je er niet bij kunt, onder de betreffende boom of struik leggen, of op een tak zetten.

Want, zo wordt veel mensen al op jonge leeftijd aangeleerd: door met je eigen vlerken aan jonge vogels te zitten, komt jouw vieze mensengeur op het jong. Als moeder dat ruikt, dan verstoot ze het jong en zal het kleintje het loodje leggen. Dat wil je niet op je geweten hebben. Goedbedoeld dus, maar dit advies is wel op onzin gebaseerd.

Vogels kunnen hun kroost helemaal niet ruiken
De meeste vogels kunnen uitstekend zien en horen. Maar een paar uitzonderingen daargelaten (zo is de bijna blinde kiwi bij het zoeken naar voedsel grotendeels afhankelijk van zijn neus), is het reukvermogen van vogels veel minder ontwikkeld dan dat van ons.

Als je een jong oppakt en weer neerzet, zal moeder vogel dat daarom niet kunnen ruiken. Als je met een jong vogeltje gaat slepen, is de kans wel groot dat zijn ouders het kuiken niet meer kunnen vinden.

Vogeltjes liggen wel vaker op de grond
Mensengeur is het probleem dus niet. Maar dat neemt niet weg dat het wél verstandig om van jonge vliegbeesten af te blijven. Of, in de woorden van de Vogelbescherming: ‘Laat ze vooral met rust.’ Want dat jonge vogels in het voorjaar op de grond terechtkomen, is heel normaal.

Veel jongen kunnen nog niet meteen vliegen bij het verlaten van het nest, al doen ze nog zo hun best. En dat is helemaal geen probleem. Meestal zijn de oudervogels nog wel in de buurt op zoek naar voedsel en komen die pas tevoorschijn om hun jongen op de grond te voeren wanneer jij uit het zicht bent. Alleen als je zeker weet dat het oudergevogelte níet terugkomt bij het jong, of als het dier gewond is, raadt de Vogelbescherming aan het jong naar een vogelasiel te brengen of de dierenambulance te bellen.

Vogeltjes redden en opvoeden is verboden
En wat je ook doet: probeer het beestje niet zelf te verzorgen en groot te brengen. In tegenstelling tot het grootbrengen van een kanarietje is het houden en grootbrengen van inheemse vogelsoorten (zonder vergunning) verboden.

bron:quest.nl

 

Bekijk ook

Online handel wilde dieren in Nederland niet altijd legaal

Samen met TRAFFIC, IFAW en Interpol deed het Wereld Natuur Fonds vorig jaar onderzoek naar ...

2 opmerkingen

  1. Ja wat heet jonge vogels? 2 dagen oud 6 dagen oud ? Of bevorderd?
    Jonge vogels van de eerste twee categorieën kun je prima in het nest leggen ,en kan? Een reden zijn ? Dat ze uit het nest zijn gevallen.
    Maar zoals veel vogel kwekers ook weten ? Is er vaak een reden? Of niet goed gezond? Of géén goed voedsel.
    Of een reden die wij niet weten.
    Meestal gaat het goed? Maar ook vaak dat het de volgende dag dood is.

  2. Bevorderd is bevederd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *