dinsdag 22 oktober 2019
Homepage | uitheemse vogels | Verliefde zebravinken zorgen voor meer nageslacht

Verliefde zebravinken zorgen voor meer nageslacht

Van uw vogelman:
Onderstaand artikel uit Trouw is een beetje lang, maar het is toch een verhaal waar je als kweker van vogels je voordeel mee kan doen.

Flirten, daten, verliefd worden: voor mensen zijn het bijna onvermijdelijke stappen om een kind te krijgen. Wie dacht dat het er in het dierenrijk veel wilder aan toe ging, komt bedrogen uit. Tenminste, in het geval van de zebravink. Uit een recent onderzoek blijkt dat zebravinken die ‘verliefd’ zijn voor meer nakomelingen zorgen dan gearrangeerde koppels.

De vrouwtjes van de niet-verliefde vogelpaartjes bleken veel minder enthousiast om zich voort te planten
Mensen en vogels zijn over het algemeen niet echt met elkaar te vergelijken. Maar met de zebravink is iets bijzonders aan de hand. De vogelkoppels blijven, net zoals de gemiddelde mensenkoppels, hun leven lang bij elkaar en zorgen samen voor hun kroost. Reden genoeg dus voor Duitse wetenschappers van het Max Planck Instituur voor Ornitologie om deze vogels eens wat beter onder de loep te nemen. De resultaten van het onderzoek zijn deze week gepubliceerd in het vaktijdschrift PLOS Biology.

De wetenschappers lieten twintig vrouwtjes los in een ruimte met ‘vrijgezelle’ mannetjes om daar hun partner te kiezen. De helft van de vinkenparen mocht hierna samen voor nakomelingen zorgen, de andere helft kwam er iets minder gelukkig van af. Deze vogels werden gescheiden van hun gekozen partners en moesten genoegen nemen met een andere partner.

Overspel
Al gauw bleken er duidelijke verschillen te zitten tussen de vogeltjes met vrije partnerkeuze en de vogels die noodgedwongen bij elkaar waren gebracht. De vrouwtjes van de niet-verliefde vogelpaartjes bleken bijvoorbeeld veel minder enthousiast om zich voort te planten dan de vrouwtjes die wel met hun gekozen partners waren geplaatst.

Een broedende zebravink.
Opvallend genoeg gingen de vogels uit het ‘verstandshuwelijk’ ook vaker vreemd dan de vogels met een zelfgekozen partner. Van de 50 paren die uit vrije keuze samen waren bleven 46 bij elkaar. Bij de gearrangeerde paren bleven slechts 38 van de 50 bij elkaar.

Nageslacht
Maar de mate van ‘verliefdheid’ tussen de koppels had ook directe invloed op hun nageslacht. Bij de niet-verliefde koppels kwam het bijvoorbeeld vaker voor dat er eieren begraven werden of in een ander nest waren gelegd. Ook zaten er meer eieren tussen die niet bevrucht waren. Dit resulteerde in minder nakomelingen. Het aantal nakomelingen van verliefde vogelstelletjes lag maar liefst 37 procent hoger.

Daarnaast bleek dat vogels met een ‘vrije partnerkeuze’ veel beter in staat zijn hun kroost op te voeden. Eenmaal uit het ei bleken de jonge vogels een grotere kans te hebben gezond op te groeien bij verliefde ouders dan bij paren die niet uit vrije keuze samen waren. Zebravinkjes voortgekomen uit een verstandshuwelijk, hadden slechts 50 procent kans om uit te vliegen.

De wetenschappers concluderen dat zebravinken op een veel persoonlijkere manier hun partner uitkiezen dan gedacht. De vogels gaan niet per se voor de partner met de felste verendos of de langste staart, maar lijken hun partner uit te kiezen op kenmerken die voor hen ‘prikkelend’ werken. Deze kenmerken zijn voor een buitenstaander veel moeilijker op te merken. Deze selectie zorgt ervoor dat de ‘liefdeskoppels’ uiteindelijk ook langer bij elkaar blijven dan de gearrangeerde koppels.

bron: Trouw.nl

Een verliefd paartje zebravinken of kijkt hij niet boos ?
Een verliefd paartje zebravinken of kijkt hij niet boos ?

Bekijk ook

Vogelsoorten uit Amerika en Azië duiken plots massaal op bij ons: “Heel onduidelijk hoe dit komt”(video)

Vogelsoorten uit Amerika en Azië die normaal niet in Vlaanderen voorkomen, worden hier tegenwoordig steeds ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *