dinsdag 25 februari 2020
Homepage | inheemse vogels | Verdachte illegale vogelhandel aangehouden

Verdachte illegale vogelhandel aangehouden

Hoek van Holland 05.10.2016 – De politie heeft woensdag in samenwerking met de Landelijke inspectiedienst dierenbescherming en het Zuid-Hollands Landschap
een 48 jarige inwoner uit Hoek van Holland aangehouden wegens het illegale vangen van vogels.

Naar aanleiding van een anonieme melding (meld misdaad anoniem) verzamelde de politie informatie in en gingen ze woensdag met een team bij de verdachte kijken. In zijn tuin troffen ze enkele volières aan en in één ervan zaten 7 Putters en een Kneu.
Door middel van lijm aan stokjes en lokvogels zijn deze gevangen en op een illegale wijze geringd. Vermoedelijk voor de handel want zo ’n vogel levert, afhankelijk van het soort, al gauw € 50 op. Maar ze worden ook voor de kweek gebruikt.

‘Putters en Kneus zijn beschermde diersoorten, maar als ze eenmaal gevangen en geringd zijn mag de eigenaar ze volgens de wet gewoon houden,’ zo vertelt een ingewijde in de vogelhandel. ‘Wie lid wordt van een speciale vogelbond kan ringen krijgen en ook de vogellijm om ze te vangen is gewoon te koop. De illegale ringen zijn iets groter dan de originele ringen, alleen een vogelkenner ziet het verschil.’
Volgens experts horen inheemse vogels niet in een kooitje. Daarbij komt nog bij dat door het ringen ze veel schade toebrengen aan het vogeltje en sterven ze dikwijls, mede door de stress.

bron: westlanders.nu
foto: eerder geplaatst

Zo zien wij putters graag, niet aan een lijmstok
Zo zien wij putters graag, niet aan een lijmstok

Bekijk ook

Verstoten moedervogels echt jongen die naar mens ruiken?

Vogeltjes die uit het nest zijn gevallen, moet je nooit oppakken. Want, zo gaat het ...

3 opmerkingen

 1. Heb net gekweekte putters gezien in ,geel ,wit ,ino, pastel ,en vele kleuren meer,allemaal gekweekt door liefhebbers, putters horen in het wild , ja maar ook de liefhebbers hebben hier een reike kleuren schaal aan toegevoegd.
  Deze worden vaak afgeschilderd als natuur crimi ,iets wat de antie lobby maar graag breed uitmeet.
  Net zoals nu (deze vogels worden voor 50 Euro of meer ?) Verkocht? . Lulkoek men kan gekweekte vogels voor dit geld kopen,
  Dus kom met een eerlijk verhaal ,en niet met een verhaal om de eigen achterban tevreden te stellen, dat vogelliefh3bbers de natuur leeg roven ,dit is pertinent niet waar.
  Door deze kwekers zal het vangen niet meer interessant zijn ,misschien dat er altijd nog iemand zal zijn die een putter of goudvink vangt,maar ? Dit is minimaal. Al doet de berichtgeving anders vermoeden.

 2. Inlandse vogels worden geringd met ringen waarop de maat van de ring is vermeld.
  Iedereen kan zien of de vogel met de juiste ringmaat is geringd. Daar hoef je alleen maar lager onderwijs voor genoten te hebben!! Vogels die niet met de juiste maat zijn geringd zij illegaal!!
  Ik kan me niet voorstellen dat iemand een volwassen vogel een ring omdoet met de juiste maat zonder de vogel onherstelbaar te beschadigen. Dus propaganda voor de tegenstanders van kooi en voliérevogels

 3. Het probleem is dat de media totaal niet op de hoogte is van wat wel en niet waar is en dat justitie nu niet bepaald bezig is met waarscheidsbevinding maar met hun eigen winst bejacht. Zeker zijn er zaken die niet kloppen. Maar om alles over een kam te scheren en liefhebbers in een kwaad daglicht te stellen is niet zoals het hoort. Evenals de media moet afleren om alles klakkeloos aan te nemen zonder zelf onderzoek te doen. Overigens moet ik wel lachen over liefhebbers die de natuur leeg roven. Er worden jaarlijks miljoenen vogels dood gereden. Komen er heel veel om door milieudelicten. Mogen we nog altijd niet weten hoeveel vogels jaarlijks de dood vinden door gehaktmolens die we windmolens noemen. Daar kunnen die paar honderd vogels die door stropers uit de natuur worden gehaald niet bij in de schaduw staan. Wil niet zeggen dat het niet hoort en dat het bestraft moet worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *