zaterdag 14 december 2019
Homepage | uitheemse vogels | Veldhovense ara Ouwe Jan geniet van haar oude dag

Veldhovense ara Ouwe Jan geniet van haar oude dag

VELDHOVEN – Nog altijd geniet het vroegere boegbeeld van het Veldhovense papegaaienpark van haar oude dag (na DNA-onderzoek bleek Ouwe Jan een vrouwtje) bij haar vroegere verzorger Bas Ketelaars.
De hoogbejaarde ara is naar schatting tussen de 90 en 100 jaar, blijkt uit officiële documenten die teruggaan tot 1926. Voor Ketelaars is Ouwe Jan meer dan een huisdier. “Als er iets met haar zou gebeuren…”

De ara heeft een soort klimrek zonder kooi waar ze lekker haar gang kan gaan. Ketelaars en zijn vriendin hebben meer huisdieren, maar Ouwe Jan heeft een heel speciaal plekje in Ketelaars hart. “Omdat ze al zo oud is, ga ik er maar vanuit dat elke dag de laatste kan zijn. Maar je weet het niet, want ze blijft een bijzondere vogel”, lacht Ketelaars die vertelt dat twee maanden geleden door de dierenarts werd geconstateerd dat de vogel 100% blind was. “Nu ziet ze ineens weer, dus ze blijft me verbazen.”

De ara die jarenlang in de Tropenhal werd aangehaald door bezoekers, verdraagt nu alleen de liefkozingen van Ketelaars nog. Diens vriendin Sandra mag de papegaai wel voeren, maar aanhalen is alleen aan Ketelaars voorbehouden.

bron en foto:ed.nl

oude ara

Bekijk ook

Roze pelikaan in Reestdal (video)

Begin december heeft een zeldzame roze pelikaan zich aangesloten bij een grote groep ooievaars en ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *