dinsdag 16 juli 2019
Homepage | inheemse vogels | Veel minder merels tijdens de Nationale Tuinvogeltelling. Huismus weer op één.

Veel minder merels tijdens de Nationale Tuinvogeltelling. Huismus weer op één.

Meer dan 50.000 mensen telden dit weekend de vogels in hun tuin tijdens de 15e Nationale Tuinvogeltelling van Vogelbescherming Nederland en Sovon Vogelonderzoek. Het meest werd, net als afgelopen jaren, de huismus geteld. Opvallend is dat er veel minder merels gezien werden in de Nederlandse tuinen dan afgelopen jaren.
Het aantal waargenomen merels bleef dit weekend ver achter bij de aantallen van afgelopen jaren. Gemiddeld werd er per tuin anderhalve merel geteld, terwijl dit aantal de voorgaande jaren boven de twee lag. Daarmee is de merel ook uit de top drie van meeste getelde vogels verdwenen; van de derde naar de vijfde plaats. Tot nu toe werd de merel ook telkens in de meeste tuinen waargenomen. In meer dan acht op de tien tuinen zat minimaal een merel. Dit jaar is dat slechts in zeven op de tien tuinen het geval. De koolmees is nu de vogel die in de meeste tuinen werd gezien. Oorzaak van de achteruitgang van het aantal getelde merels is mogelijk het Usutuvirus. Dit voor merels dodelijk virus werd afgelopen jaren in vooral Oost-Nederland geconstateerd. Om de daadwerkelijke oorzaak van het lage aantal merels vast te stellen zal nader onderzoek nodig zijn.
De merel is uit de top-3 van meeste getelde vogels verdwenen.
Top-3
Evenals vorige jaren was de huismus weer veruit de meest getelde soort. De huismus werd in minder dan de helft van de tuinen waargenomen. Mussen zijn echter echte groepsvogels. Zit ie in de tuin dan ook meteen met een heleboel bij elkaar. Gemiddelde bestond een groep mussen in de tuin uit acht exemplaren. Nummer twee werd de koolmees en drie de pimpelmees. Het aantal in de tuin getelde pimpelmezen neemt overigens al gedurende een aantal jaren langzaam af. De reden hiervoor is niet duidelijk. Op nummer vier, voor de merel, eindigde het kauwtje.
Koolmees op twee in de top-10 van de Nationale Tuinvogeltelling 2018
Barmsijs
Gedurende de dag kreeg Vogelbescherming veel meldingen van mensen die barmsijzen in hun tuin hadden gezien. De barmsijs is een vogel die in een heel klein aantal in ons land broedt. Het hoge aantal waarnemingen komt door een zogeheten invasie van barmsijzen uit Noord-Europa.

Voorlopige top-10
Deelnemers kunnen tot maandag 29 januari 12.00 uur hun telling insturen. Dit is de voorlopige top-10 van zondagmiddag. Tussen haakjes de notering tijdens de Tuinvogeltelling van 2017.

Huismus (1)
Koolmees (2)
Pimpelmees (5)
Kauw (4)
Merel (3)
Vink (6)
Turkse tortel (7)
Houtduif (8)
Ekster (11)
Roodborst (10)
Kijk hier voor alle resultaten.

 

bron: Natuurbescherming
foto: eerder geplaatst

Het mannetje van de huismus

 

 

Bekijk ook

Wildredders in gebruik genomen

Maatschap Aelmans uit Colmont heeft een van de eerste wildredders ontvangen. Daarmee moet worden voorkomen ...

2 opmerkingen

  1. Het usutu virus heeft toch meer slachtoffers gemaakt , als we gedacht hebben.
    Hopelijk breekt de zon dit virus af .want het kost zo onze merels een groot aantal offers.
    Wat jammer is voor hun gezang.de lijster laat het ook al afweten door achteruit gang.
    Hopelijk zijn de overgebleven vogels meer resistent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *