donderdag 22 augustus 2019
Homepage | inheemse vogels | Varkens zoeken eieren

Varkens zoeken eieren

In Houten hebben ze iets nieuws bedacht om de overlast van ganzen tegen te gaan: met varkens. Vanaf volgende week worden tien biggen de wei ingestuurd om ganzeneieren op te eten, tot half september als de ganzen weer weggaan. Maar hoe weet een big wat een ganzenei is?
Tussen de Rondweg om Houten-Zuid en het Amsterdam-Rijnkanaal ligt een grote broedplaats voor de ganzen. Het is een gebied van de gemeente Houten waar afstroomwater op een natuurlijke manier gezuiverd wordt. De grauwe ganzen bouwen graag langs de waterlopen in dit biezenveld hun nesten. Tot nu toe werden de eieren hier geprikt. Dit jaar wordt bekeken in hoeverre varkens het broedsucces kunnen beperken.
De varkens gaan een keer per week onder toeziend oog van eigenaar Josse Haarhuis over het terrein. Daarbij wordt geregistreerd hoeveel nesten er gevonden zijn. Regelmatig worden alle nesten in het gebied geteld.
De provincie Utrecht zoekt naar meer natuurlijke en diervriendelijke methoden om de grauwe gans te beheren. Om het broedsucces te verminderen, behandelen vrijwilligers in de provincie ganzeneieren. Dat is niet overal goed mogelijk. Daarom gaat de provincie een proef houden met het inzetten van varkens.

bron:Vroegevogels

Bekijk ook

Weer duizenden kippen door brand omgekomen

Bij een brand in een kippenschuur in Nijkerk (Gelderland) zijn donderdagochtend duizenden kippen om het ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *