donderdag 12 december 2019
Homepage | inheemse vogels | Vangkooi meest diervriendelijk bij spreeuwenoverlast

Vangkooi meest diervriendelijk bij spreeuwenoverlast

Spreeuwen zijn dol op blauwe bessen. Fijn voor de vogels, minder leuk voor de bessentelers. Om de overlast enigszins binnen de perken te houden, kunnen telers in Limburg gebruik maken van zogenaamde vangkooien. Telers kunnen hiervoor van de provincie een ontheffing krijgen.

In de vangkooien worden jonge spreeuwen gezet met de bedoeling dat ze andere jonge spreeuwen lokken. Spreeuwen die voor het eerst uitvliegen zijn namelijk zoekende en bovendien heel erg nieuwsgierig. Zien ze ergens een groepje spreeuwen bij elkaar zitten, dan vliegen ze daar meteen op af, want daar is vast iets te eten, denken ze dan. Lukt het de eerste jonge spreeuwen weg te vangen dan is het risico veel kleiner dat er hele grote aantallen op een bedrijf afkomen.

Een door de provincie ingeschakelde firma komt al naar gelang het aantal gevangen spreeuwen één of twee keer in de week langs om de vogels te wegen, te meten en te ringen. Dat is in de meeste gevallen een dagtaak. Diezelfde firma neemt de vogels mee om ze vervolgens in het zuiden van ons land los te laten. Vandaar vliegen de spreeuwen linea recta richting Spanje.

bron: LLTB, 06/09/16
foto: eerder gepubliceerd

spreeuw
spreeuw

Bekijk ook

Groene specht verlaat het nest (video)

Jan Ebbenn filmde een groene specht die een jong stimuleert om naar buiten te komen. ...

2 opmerkingen

  1. Kijk dit bedoel ik nou,zeldzame vogel Gespot? Of? Losgekomen? Uit een volière? In dat geval staat hij volgende week op de lijst verboden te houden, want? Hij kan een nestje jonge inlandse vogels opeten .
    Onze uitheemse opvang zal deze dan graag opvangen,mits er subsidie komt? Om deze dierentuin in stand te houden, de partij voor de dieren zegt wij doen het goed,kijk maar naar de bijzondere vogels die terugkomen,en de politiek ?Loopt erachter aan ,weet niet eens waarom. Ook ja Stemmen? Want het pluche is lekker warm ,en je verdient het nergens zo makkelijk.

  2. Deze reactie hoort bij ? Zeldzame vogel Gespot, de scharrelaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *