donderdag 20 februari 2020
Homepage | inheemse vogels | Valkenier Amsterdamse Poort vindt ophef over vogelshow overdreven: ‘Opbrengst gaat naar verzorging’

Valkenier Amsterdamse Poort vindt ophef over vogelshow overdreven: ‘Opbrengst gaat naar verzorging’

Op de braderie van winkelcentrum de Amsterdamse Poort worden sinds kort roofvogels tentoongesteld. Bezoekers kunnen er tegen betaling mee op de foto. Te triest voor woorden, vindt de Partij voor de Dieren. Onzin, zegt de valkenier. Volgens hem gaat de opbrengst naar de verzorging van de vogels.

Voor 3 euro kun je met een van de vogels op de foto. AT5 publiceerde er in januari een artikel over dat destijds tot raadsvragen leidde van de Partij voor de Dieren. De partij sprak van een ‘trieste vertoning’. ‘Deze vogels worden gevangen gehouden in een onnatuurlijke omgeving en ingezet als vorm van commercieel vermaak’.

De valkenier toonde zich vanmiddag ongelukkig met de toon van het artikel. ‘Jullie komen op voor de dieren, maar de helft van jullie redactie kent het verschil niet eens tussen een kanarie en een uil’, zegt de man. ‘Mensen zien hier vogels aan een touwtje, maar ze weten niet waarom’. Hij beweert dat de opbrengsten ten goede komen aan verzorging, voer en medische zorg.

De vogelshow bij Amsterdamse Poort kan overigens niet worden verboden, ook al is het stadsbestuur erop tegen. Dat komt doordat gemeenten slechte ‘beperkte bevoegdheden’ hebben gekregen van de rijksoverheid om evenementen met dieren tegen te gaan, antwoordde verantwoordelijk wethouder Ivens.

bron:amsterdam.nieuwscompleet.nl
foto: eerder geplaatst

Bekijk ook

Eerste vogels laten zich weer zien vanwege vroege lente

De lente komt vroeg in de natuur dit jaar. De eerste kieviten zijn alweer terug ...

2 opmerkingen

 1. Deze partij van de dieren ,zeg bewust van ,plaatst zich op hetzelfde niveau als de dieren, hebben alleen hun eigen inzicht in wat zij willen, een voorbeeld is mevr Tieme ,zij wil belasting op vlees gaan heffen ,terwijl haar man een bedrijf heeft in vleesvervanger, hoe dubbelzinnige wil je het maken.
  Eigen wereld eerst.

 2. En hoe zit het, staat het, met de positieflijst die door een rechter is vernietigd?
  Toch wel merkwaardig dat daarover geen enkele informatie is. Zelfs niet vanwege NBvV.
  En of hoe is het gesteld met het al of niet bedrijfsmatig vogelhobby.
  Een overheidsmaatregel die dateert van 1 juli 2014, en die volgens NBvV gebaseerd waren/zijn op geruchten.
  Ook daarover geen enkele informatie.

  PS. Pas op: de positieflijsten van Brussel, dus de Europese lijsten, blijven gelden.
  “Blafherten” muntjak (Mantiacus reevesi) komt onder andere voor op EU lijst ” uitheemse invasieve diersoorten”. Net zoals enkele vogelsoorten (huiskraai, heilige ibis).

  Zolang er in Nederland geen officieel huisdierenlijst van kracht is, zolang zal er een discussie bestaan van voor en tegenstanders. Zolang er geen onderscheid is tussen huisdieren en hobbydieren, tussen al of niet bedrijfsmatig en al of niet hbbyatig
  Want de rechter heet huisdierenlijst niet vernietigd, maar wel lijst 3 positieflijst. Namelijk het algemeen verbod van sommige diersoorten.
  Positieflijst, huisdierenlist, al of niet bedrijfsmatig, etc, zijn allemaal onderdelen van EU maatregelen dierenwelzijn.

  Het verschil met Belgie is.
  Posiieflijst bestaat uit twee lijsten:
  (1) Positieflijst I: lijst die door iedereen mogen gehouden worden als huisdieren (zonder beperkingen, zonder bepaald voorwaarden).
  (2 ) Positieflijst II: lijst die mogen gehouden worden met beperkingen, met bepaalde voorwaarden, zoals registratie-licentieplicht.
  Er is geen algemeen verbod diersoorten, en wat in Nederland wel het geval was/is (lijst 3).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *