woensdag 8 juli 2020
Homepage | regelgeving | Vakbond Pluimveehouders: “Uitbraak vogelgriep veel ernstiger dan twee jaar geleden”

Vakbond Pluimveehouders: “Uitbraak vogelgriep veel ernstiger dan twee jaar geleden”

De huidige uitbraak van vogelgriep is veel ernstiger dan twee jaar geleden en gaat ook langer duren. Dat zegt Hennie de Haan, voorzitter van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders. Volgens De Haan komt dat omdat er in de natuur veel meer water- en trekvogels ziek zijn dan in 2014. De verwachting is dat de huidige vogelgriepperiode tot april, misschien wel mei, duurt.
In de omgeving van Kampen zijn vogels gevonden die waarschijnlijk dood uit de lucht zijn gevallen. Dit tot grote schrik van de pluimveesector, die al te maken heeft met besmettingen. Meerdere pluimveebedrijven, waaronder in Kamperveen, zijn door het vogelgriep-virus getroffen. En de verwachting is dat het daar niet bij zal blijven.
Vogelpoep
Pluimveebedrijven doen hun best om het virus buiten de deur te houden, maar dat blijkt lastig. Het virus zit onder meer in de vogelpoep van wilde vogels die ziek zijn.Via bijvoorbeeld een muis die een heel klein beetje van deze poep aan zijn pootjes heeft, kan het virus een stal binnenkomen en zich razendsnel verspreiden onder het pluimvee.
Vorst
De hoop is gericht op de intrede van een vorstperiode. Trekvogels zullen sneller zijn onze regio verlaten. Maar dat wil dan nog niet zeggen dat het virus ook weg is.
Een ander gevaar zit ‘m in water- en trekvogels die wel het virus bij zich dragen, maar niet ziek worden. Deze vogels kunnen het virus makkelijk verspreiden. Vogels in de pluimveestallen zijn veel minder bestand tegen het huidige vogelgriepvirus en worden daardoor ziek.

bron:rtvoost

kippen-toom

Bekijk ook

Politie redt 130 illegaal gehouden piepjonge watervogels

De politie heeft op twee plekken in Sassenheim en Buitenkaag 130 piepjonge watervogels gered die ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *